Intel legger helt om til flerkjernet design

Utviklingssjef Paul Otellini sier at all utvikling heretter rettes mot prosessorer med flere kjerner.

Utviklingssjef Paul Otellini sier at all utvikling heretter rettes mot prosessorer med flere kjerner.

Halvledergiganten Intel holdt sin vårlige analytikerkonferanse i New York i går. Størst oppmerksomhet fikk utviklingssjef – president og COO («chief operating officer») – Paul Otellini som fortalte at all utvikling av mikroprosessorer er lagt om med tanke på flerkjernet arkitektur.

I forrige uke, da Intel bekreftet skrinleggingen av neste generasjons utgaver av vanlig enkjernet Pentium og Xeon, forventet analytikerne at satsingen på dobbelkjernede prosessorer ville bli framskyndet. Otellinis uttalelser viser at omleggingen av prosessorutviklingen er enda mer grunnleggende.

Otellini sa at dobbelkjernede prosessorer for bærbare og stasjonære PC-er, samt servere, vil lanseres allerede neste år. I løpet av 2006 antar Intel at annen hver prosessor som selskapet selger vil ha to kjerner.

Årsaken til omleggingen er trolig at Intels enkjernede arkitektur har nådd veggen. Problemer med ytelsen og varmeutviklingen til den nyeste Pentium 4-varianten Prescott, ble kraftig forsterket ved nestegenerasjons Tejas som altså ble skrinlagt. Prescott genererer over 100 watt under normal drift.

– Vi kunne rett og slett ikke tilby 150 watts prosessorer for stasjonære og bærbare, sa Otellini til analytikerne.

En generell fordel med flerkjernede prosessorer, er at man kan øke ytelsen uten tilsvarende økning av klokkefrekvens med påfølgende varmeutvikling.

Fram til dobbelkjernede prosessorer tar helt over, vil dagens Pentium 4 og Pentium M videreutvikles med blant annet mer cache og med aktivering av sikkerhets- og andre egenskaper etter hvert som programvaren – les Windows – greier å gjøre bruk av den. Pentium 4 har for eksempel en egenskap som kan hindre misbruk av usikrede buffere i programvare. Usikrede buffere i Microsoft-programvare oppdages stadig, etter hvert som selskapet gransker gammel kode.

Otellini sa også at Pentium 4 lett vil kunne justeres til å kjøre 64 biters kode, igjen avhengig av når det er interesse for og tilgang til tilpasset programvare.

Prosessorer med flere kjerner krever tilpasninger i programvare. Justeringer i operativsystemet kan fordele applikasjoner til ulike kjerner for å øke ytelsen når flere applikasjoner kjøres samtidig. For at en enkelt applikasjon skal dra fordel av flere kjerner, må den justeres til å fordele samtidige tråder til ulike kjerner.

Otellini sa han regnet i første omgang med at dobbelkjernede prosessorer vil gi en merkbar bedring ved kjøring av tunge bakgrunnsoppgaver, for eksempel opptak av video, mens man har andre aktive applikasjoner. Det vil kreve endringer i Windows. Longhorn, som per i dag ventes i midten av 2006, vil kunne utnytte flerkjernede prosessorer på denne måten. I første omgang vil dobbeltkjernede prosessorer få størst innvirkning på hjemme-PC-er, sa Otellini.

Til toppen