Intel lekker hemmelige prosessorplaner

Intels tidsplan for prosessorer og brikkesett for de neste årene er blitt smuglet ut. digi.no har detaljene.

Intels tidsplan for prosessorer og brikkesett for de neste årene er blitt smuglet ut. digi.no har detaljene.

Intels tidsplan for fjerde kvartal 1999 og noen år framover har kommet i hendene på nettstedet Thesh's FiringSquad. Mye er allerede kjent, men tidsplanen er likevel interessant.

Som tidligere opplyst vil Coppermine (CuMine) bli tilgjengelig på markedet sent i oktober. Coppermine er mer moderne utgave av Pentium III. Prosessorene vil være laget ved hjelp av en 0,18 mikron prosessteknologi og vil i første omgang komme med klokkehastigheter på 600, 650 og 667 MHz. Fordi den nye prosessteknologien blant annet gjør det mulig å legge inn flere logiske porter i hver silisiumbrikke, vil prosessorene nå få et integrert sekundært hurtigminne på 256 KB. Dette er halvparten så stort som det sekundære hurtigminnet i dagens Pentium III-prosessorer. Til gjengjeld arbeider nå hurtigminnet like raskt som resten av prosessoren, mens det tidligere bare hadde halvparten så høy klokkehastighet.
Intels hemmelige planer:
Intel lekker hemmelige prosessorplaner
Mindre teknologistress i Xeon-markedet
Brikkesettene trolig det mest spennende


Coppermine vil i tillegg til dette også få et dobbelt så stort primært hurtigminne, det vil si 64 kilobytes.

Mens 600 og 650 MHz-prosessorene vil være basert på dagens vanlige 100 MHz systembuss og BX-brikkesettet til Intel, vil i hvert fall 667 MHz-utgaven baseres på en 133 MHz systembuss og Intels 820-brikkesett. Mer om dette senere.

Antagelig vil det så bli stille når det gjelder Coppermine fram til mars neste år. Da vil det komme en 700 MHz-utgave av prosessoren basert på 100 MHz-bussen, samt en 733 MHz-utgave basert på 133 MHz-bussen. Alle Coppermine-prosessorer etter dette vil kunne utnytte busshastigheter på opptil 133 MHz.

I andre kvartal av år 2000 ventes en 766 MHz-prosessor, i andre halvår prosessorer med klokkehastigheter på over 800 MHz. Den sistnevnte vil antagelig ha en del helt nye egenskaper. Denne prosessoren skal forberede introduksjonen av Williamette. Dette vil bli den første prosessoren i det som trolig blir Intels siste generasjon av 32-bits prosessorer. Williamette blir trolig også Intels første gigahertz-prosessor og samtidig selskapets første mulighet til å innhente ytelsesforspranget AMD har skaffet seg gjennom Athlon-prosessoren.

Williamette ventes å komme på markedet helt i slutten av år 2000.

Også Celeron vil viderutvikles. Selv om de har vært mye rykter om at denne prosessorfamilien vil bli tilpasset systembuss med 100 MHz klokkehastighet i løpet av kort tid, er det lite i Intels tidsplan som tyder på at dette vil skje veldig snart.

Først i midten av andre kvartal vil Intel slippe et brikkesett for Celeron som støtter 100 MHz systembuss. Solano, som dette brikkesettet kalles, vil også støtte Intels SSE-utvidelser (Streaming SIMD Extensions). Etter hvert vil trolig den eneste forskjellen på Pentium III og Celeron være størrelsen på hurtigminnene.

Når det gjelder klokkehastighet, vil Intel i slutten av november slippe en 533 MHz.utgave av Celeron til en startpris på 167 dollar. Deretter en 566 MHz-utgave i andre kvartal av år 2000, mens en 600 MHz-utgave først vil dukke opp neste høst. Sistnevnte vil kanskje baseres på 100 MHz-bussen.

Det er verdt å merke seg at Thresh's FireSquad anser tidsplanen for Celeron som svært konservativ.

I andre halvdel av år 2000 vil også Timna dukke opp. Timna er kodenavnet på en 533 MHz Celeron med innebygget grafikk- og minnekontroller. Prosessorene vil være beregnet for de aller billigste PC-ene og vil trolig ligge ganske langt etter det som på introduksjonstidspunktet er normal grafikkytelse.

Les videre om Intels planer for mer avanserte prosessorer: Mindre teknologistress i Xeon-markedet

Til toppen