Intel leverer 64-bits Pentium 4

Intel har i det stille kommet med Pentium 4-brikker med støtte for selskapets 64-bits-utvidelser.

Intel har i det stille kommet med Pentium 4-brikker med støtte for selskapets 64-bits-utvidelser.

Det er faktisk gjennom IBMs nylige lanseringer av servere basert på Intels prosessorer med Extended Memory 64 Technology (EM64T), at Pentium 4-brikker støtte for 64-bits adressering ble gjort kjent. Riktignok omtaler Intel brikkene på en egen side, men noen annonsering har selskapet ikke gjort. Ifølge EE Times vil Intel ikke selge brikkene i løssalg, men ferdig installert i servere og arbeidsstasjoner som de fra IBM.

Det har lenge vært spekulet på om Intel ville komme med 64-bits støtte i selskapets Pentium 4-brikker, en prosessorfamilie som for det meste benyttes i stasjonære PC-er. Til nå har Intel bare omtalt Xeon-prosessorer med denne teknologien. Disse ble lansert i juni i år. Det er blitt antatt at selskapet ikke ville komme med Pentium 4 med EM64T før Microsoft er klar med 32/64-bitsutgavene av Windows. Nå ser dette ut til å ta enda lenger tid enn forventet, samtidig som AMD er i ferd med å få seg et eget nisjemarked med selskapets Athlon 64-brikker. Flere av Linux-distribusjonene har lenge støtte 64-bitsteknologiene som benyttes av disse brikkene.

Pentium 4-brikkene med EM64T-støtte er basert på Prescott-generasjonen av Pentium 4. De er utstyrt med 1 MB sekundært hurtigminne og leveres med klokkehastigheter på 3,2 GHz, 3,4 GHZ og 3,6 GHz. Prosessoren passer i sokkelen LGA775 og støttes av brikkesettet 925X Express, som også støtter PCI Express. Brikkene vil overhodet ikke fungere uten en BIOS med EM64T-støtte.

Brikkene er ikke oppgitt i Intels prisliste.

Til toppen