AVTALER & KONTRAKTER

Intel lisensierer alle Nvidia-patentene

Kan åpner for langt større grafikksatsing fra brikkegiganten.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
11. jan. 2011 - 14:03

Patentkrangelen mellom Intel og Nvidia er over. Selskapene har inngått forlik etter at de tidlig i 2009 saksøkte selskapene hverandre etter en disputt som egentlig dreide seg om en lisensavtale for brikkesett til hovedkort. Ifølge Cnet Intel nektet Nvidia å tilby brikkesett til nyere prosessorer enn Core 2 Duo. Nvidia reagerte med å blokkere Intels tilgang til selskapet patentportefølje.

Heller ikke avtalen som ble kunngjort i går, gir Nvidia rett til å lage brikkesett for nyere Intel-prosesser. Selskapet gis tilgang til mange Intel-patenter, men ikke de som berører Intels proprietære prosessorer, flashminne og de nevnte brikkesettene.

Intel får derimot tilgang til hele patentporteføljen til Nvidia. På grunn av skjevheten denne krysslisensieringen, skal Intel i tillegg betale Nvidia 1,5 milliarder dollar fordelt på fem årlige innbetalinger. Krysslisensavtalen har en varighet på seks år.

– Denne avtalen signaliserer en ny æra for Nvidia, sier Jen-Hsun Huang, toppsjef i Nvidia.

– Vår krysslisens med Intel reflekterer den betydelige verdien til våre teknologier for visuell- og parallellcomputing, i tillegg til de voksende markedene for mobil- og nettskyvirksomhet, sier Huang.

Både Intel og AMD tilbyr nå prosessorer med integrert grafikkprosessor, men AMD har etter oppkjøpet av ATI tilgang på langt mer avanserte grafikkløsninger enn det Intel har. Nvidia er AMDs hovedkonkurrent på grafikksiden, og med tilgang til samtlige av Nvidias patenter vil Intel ha mulighet til å lage langt mer avanserte grafikkløsninger enn det selskapet tilbyr i dag.

Under en telefonkonferanse i går sa Huang at Nvidia ikke lenger har til hensikt å bygge brikkesett for Intel-prosessorer. Han sa videre at selskapet nå fokuserer på ARM-baserte prosessorer

– Det er på forhånd gitt at ARM er den viktigste brikkearkitekturen. ARM vil bli prosessoren med den største, installerte basen. Den er gjennomtrengende og åpen. Vi vil utvide ARM-prosessoren med vår GPU, sa Huang, ifølge Cnet News.

Nvidia kunngjorde i forrige uke Project Denver, som er kodenavnet på selskapet prosjekt for å lage en kraftig CPU+GPU-brikke basert på ARM-arkitektur. Denne skal være rettet mot pc-er og servere.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.