Intel lover billig surfemaskin

Mange har feilet før, men nå er det Intel som legger sin prestisje i å få laget en billig surfemaskin.

Intel lover billig surfemaskin

Mange har feilet før, men nå er det Intel som legger sin prestisje i å få laget en billig surfemaskin.

Under sitt utviklerforum IDF i forrige uke, kunngjorde Intel blant annet en fornyet satsing på ultramobile PC-er, en type maskin kjent som UMPC («ultra mobile PC»).

    Les også:

Intels representanter kom også inn på en ny kategori mobile enheter, døpt MID for «Mobile Internet Devices». Disse skal være rimeligere enn UMPC-er, og være mer fokusert på nettsurfing.

Et par dager seinere, det vil si fredag, kunngjorde Intel en ny industriallianse for å fremme produksjonen av MID-er: Mobile Internet Device Innovation Alliance (MIDIA). Med i alliansen er Asustek, BenQ, Compal Electronics, High Tech Computer, Quanta

Computer og Elektrobit.

Det presiseres i kunngjøringen at en MID skal koste 500 dollar - rundt 3000 kroner uten moms.

Prosessor og brikkesett til MID er de samme som er varslet for UMPC-plattformen som skal komme i slutten av 2008. Det gir samtidig tidsperspektivet for MID-alliansen. Det dreier seg om en 45 nanometers energieffektiv prosessor døpt Silverthorne, og brikkesettet Poulsbo som skal bestå av én eneste brikke.

Sannsynligvis vil både WLAN og Wimax bygges inn i MID, for å sikre nettaksess.

Som programvareplattform snakkes det om Vista, alternativt Linux, og om Adobes multimedia plattform Apollo for å sikre tilgang til innhold offline.

Ifølge Ars Technica er noen viktige produksjonskontrakter allerede inngått: Samsung skal lage skjermene, og kinesiske Hang Wang skal tilby applikasjoner for håndskriftgjenkjenning.

Intel gir en nærmere forklaring på hva som er forskjellen på en MID og en UMPC på denne siden: Mobile Internet Devices (MIDs) & Ultra Mobile PCs (UMPCs). Her kommer det fram at hovedforskjellen, bortsett fra pris, er at en MID har mindre skjerm (5 tommer mot 7 tommer), og at den, i motsetning til en UMPC, ikke vil egne seg til å kjøre kontorapplikasjoner. Begge skal gi tilgang til alle slags nettjenester, også e-post, lynmeldinger og blogging, og gi tilgang til multimedieinnhold.

(For ordens skyld: Bildet viser Samsungs UMPS Q1.)

Til toppen