Intel lover kvantesprang i ytelse

Intel har ikke klart å opprettholde Moores lov de siste årene, men nå lover Paul Otellini langt mer.

Intel har ikke klart å opprettholde Moores lov de siste årene, men nå lover Paul Otellini langt mer.

De siste årene har Intel ikke klart eller valgt å slakke av på sitt vanlige oppgraderingsløp. Dermed har selskapet brutt sin egen og bransjens viktigste "naturlov". Intel-medgründer Moore sa at antall transistorer (og dermed ytelsen) dobler seg hver attende måned.

Denne kontinuerlige veksten i hestekrefter har vært den primære drivkraften for den utviklingen i IT-bransjen siden 70-tallet. Men de siste årene har Intel konsentrert seg mer om strømsparende prosessorer til bærbare PC og server-prosessorer.

Men nå lover Intel ny fart med flerkjerneprosessorer. Intel har slitt det siste året og har stoppet utviklingen av flere brikker for å bytte over til flerkjerneteknologi raskere enn tidligere planlagt.

Nå lover Intel-sjef Paul Otellini at Intel skal tidoble ytelsen i løpet av tre år. Løftet kom under en analytikerkonferanse i New York i går, skriver Wall Street Journal.

Intel er ikke først ute med flerkjerne-prosessorer som i praksis putter to prosessor-kjerner på en og samme fysiske brikke. Intel og Sun har solgt slike brikker i flere år og i sommer viste AMD frem sin første brikke, men trøsten for Intel er at den er ikke kommet i salg.

Men under analytikerkonferansen i går demonstrerte Intel for første gang en multikjerne-prosessor for PCer. Brikken - som foreløpig heter Smithfield - vil komme i salg til sommeren. Otellini demonstrerte også Yohah, en tilsvarende prosessor for bærbare PCer.

Og Intel spår en rask overgang til flerkjernebrikker. Innen utgangen av 2006, spår Otellini at 70 prosent av salget vil være slike brikker.

Tallet avduker hvordan Intel har kullkastet sine strategier i løpet av høste. I oktober sa Intel at man trodde bare 40 prosent ville være flerkjerne-brikker i 2006.

Intel fokuserer også på hva selskapet kaller plattformer - ferdige brikkesett med prosessorer som forekler designprosessen til produsentene. Centrino-plattformen gir prosessor og trådløst nett til bærebare PCer.

Nå røper Otellini at Intel jobber med flere slike plattform, en for digitale hjemmeunderholdnings-produkter og en for svært enkle PCer beregnet på mindre rike land.

Til toppen