Intel lover ytelseshopp for servere

Intel lanserer i dag selskapets første tokjernede prosessor for toveis servere.

Intel lanserer i dag selskapets første tokjernede prosessor for toveis servere.

Intel skal etter planen lansere en ny 64-bits Xeon-prosessor med to kjerner, beregnet for servere med to prosessorer. Dette er den første flerkjernede prosessoren fra Intel for systemer med mer enn én prosessor. Brikken har til nå vært kjent under kodenavnet Paxville. Den er klokket til 2,8 GHz, støtter er forsidebuss (FSB) på 800 MHz og er utstyrt med to blokker med sekundært cacheminne, hver på 2 MB, dedikert til hver kjerne.

Brikkene støtter EM64T, Hyper-Threading og Execute Disable Bit. I tillegg er Demand Based Switching (DBS) inkludert.

Den nye prosessoren kan brukes sammen med det eksisterende brikkesettet Intel E7520, som også støtter 64-bits Xeon-prosessoren med én kjerne.

I en serie tester Intel selv har utført, sammenlignes Den nye DP-prosessoren med en 3,6 GHz Xeon-prosessor med én kjerne og 2 MB sekundært cacheminne (Irwindale). Begge er testet på et system med E7520-brikkesettet og 800 MHz FSB.

De fire testene er SPECfp_rate_base2000,TPC-C - SQL,SPECjbb2000 og SPECint_rate_base2000. Forholdet mellom ytelsen til de to systemene skal ha vært henholdsvis 1,23, 1,26, 1,45 og 1,46 i de ulike testene, alle i den nye prosessorens favør. Det er selvsagt testprogrammer med god parallellisme at fordelene med flere kjerner virkelig kommer fram.

    Les også:

Intel har foreløpig ikke publisert prisen på den nye prosessoren, som skal konkurrere direkte med tokjernede Opteron-prosessorer fra AMD. Sistnevnte har fått betydelig større andel i markedet for serverprosessorer etter at selskapet lanserte tokjernede Opteron-prosessorer i april i år, for servere med opptil åtte prosessorer.

Ifølge enkelte kilder skal Intel komme med en fireveisutgave av Paxville, men ifølge en fersk presentasjon digi.no har fått fra Intel, skal Paxville MP først komme i første kvartal av 2006. Også denne skal gi betydelig ytelsesforbedring sammenlignet med dagens generasjon. Dette skyldes blant annet det nye E8501-brikkesettet, som skal gi en samlet systembåndbredde på 12,8 GB/s, men selvfølgelig også doblingen av antallet kjerner i hver brikke.

Til toppen