JUSS OG SAMFUNN

Intel må betale millionbot i Sør-Korea

Sør-Koreas konkurransetilsyn mener selskap har brukt ulovlige metoder mot AMD.

Konkurransetilsynet i Sør-Korea, kjent på engelsk som Korean Free Trade Commission eller KFTC, anklaget i september i fjor Intel for ulovlige metoder i konkurransen mot AMD.

Intel sa de ville gå tjenestevei for å overbevise tilsynet om at anklagen er uberettiget, men har ikke vunnet fram. I går ble det kjent at Intel må betale en bot tilsvarende 25,4 millioner dollar eller 125 millioner kroner.

Saken gjelder rabatter verdt 37 millioner dollar for prosessorer som Intel solgte til PC-leverandørene Samsung og Trigem Computers i årene 2002 til 2005. Tilsynet mener rabattene er gitt under den ulovlige betingelsen at selskapene ikke kjøper prosessorer fra AMD.

I en erklæring fra Intel heter det at rabatter er en lovlig og legitim metode for å vinne fram i markedet. Intel vurderer å anke boten. Ved en anke havner saken i Sør-Koreas rettssystem, og Intel vil få anledning til å føre egne vitner og legge fram annet bevismateriale enn det tilsynet selv har gravd fram.

Intels metoder i konkurransen mot AMD har vært gjenstand for oppmerksomhet fra konkurransemyndigheter i flere land, og det er en klar tendens til at myndighetene havner på AMDs side.

I 2005 inngikk Intel et forlik med myndighetene i Japan for å unngå at saken havnet i retten.

EU-kommisjonen har etterforsket Intel i flere år: I slutten av mai skrev Financial Times Deutschland et EU allerede har bestemt seg for å bøtelegge Intel. Intel benektet dette, og EU har nektet å kommentere meldingen.

I USA etterforskes Intel uformelt av det føderale konkurransetilsynet FTC (Free Trade Commission) og formelt av delstatsmyndighetene i New York.

I USA har AMD dessuten gått til et søksmål mot Intel som tegner til å bli århundrets største i IT-bransjen.

Behandlingen av dette søksmålet skulle egentlig begynt i april 2009. Det ble meldt i går at denne datoen er utsatt til februar 2010.

I denne rettssaken er det avsatt 250 dager til vitneerklæringer.

Under de forberedende forhandlingene søkte Intel å begrense antall vitner til 75 for hver part. Selskapet fikk ikke medhold, og AMD får føre alle sine varslede 486 vitner.

En av de viktigste av disse er Edward Ho som er ansatt av Intel i Kina.

    Les også:

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.