BEDRIFTSTEKNOLOGI

Intel må kutte prisene

Intel nedjusterte fredag estimatene for resultatet i første halvår, som et resultat av at selskapet endelig har fått seriøs konkurranse fra Cyrix og AMD. Intel er nå nødt til å redusere prisene kraftig, noe som i siste instans kommer PC-kjøperne tilgode.

Eirik Flaa
2. juni 1997 - 15:15

Intel har de siste årene hatt mer en 90 prosent av prosessormarkedet på x86 markedet. Bruttofortjenesten i 1996 var på 64 prosent, hvilket er svimlende for en produksjonsbedrift som opererer på et fritt globalt marked. Like fullt er selskapets posisjon fortjent, ettersom Intel de siste årene har ligget adskillige hestehoder foran konkurrentene på produktutvikling. Eksempelvis to det flere år før Cyrix og AMD kom på markedet med et reelt alternativ til Intels første Pentium prosessorer.

Først i mars 1997 begynte Intel hegemoniet å vakle. På dette tidspunkt lanserte AMD sin K6-prosessor, som et tilsvar på Intels Pentium II. Problemet for Intel var at Pentium II ennå ikke var sluppet på markedet, og selskapet prøvde derfor desperat å sette en stopper for AMDs lansering ved å saksøke AMD for ulovlig bruk av MMX merkenavnet. Etter at Intel ikke fikk rettens medhold i å beordre produksjonen av K6 stoppet før rettssaken var over, gikk tvisten rakst over i historien. AMD gikk med på å få bruke MMX navnet dersom MMX ble referert til som Intel-varemerke.

Det viste seg raskt at AMD likevel ikke var så langt foran Intel. Lanseringen av toppmodellen på 266 MHz ble utsatt, og leveringsdyktigheten på de øvrige prosessorene viste seg å være svært laber. Når Intel lanserte sin Pentium II i begynnelsen av mai, satset de derfor som vanlig på skyhøye introduksjonspriser.

Til tross for de høye prisene fra Intel har nærmest alle de større PC-fabrikantene sagt seg villige til å bruke Intels Pentium II prosessor. Noen har vært forsiktig borte å snust på AMDs alternativ, men foreløpig er det bare Digital som har slått til, sannsynligvis for å sikre seg mot sanksjoner fra Intel i den pågående rettssaken.

Når Cyrix og IBM i forrige uke lanserte sine 6x86MX prosessorer, må Intel igjen ha sett alvoret i situasjonen. 6x86MX prosessoren er like kraftig som Pentium prosessoren ved samme klokkehastighet, men prisen omtrent halvparten. I tillegg passer den i likhet med AMDs nye brikke inn i de gamle sokkel 7 hovedkortene, noe som vil medføre ytterligere kostnadsbesparelser for PC-produsentene. Hvis brikken er feilfri, og Cyrix kan levere, er dette en alvorlig konkurrent til Pentium II.

At Intel nå kommer med en advarsel om lavere marginer tyder derfor på at de står overfor adskillige kutt i sine arrogante monopolist-priser Priskutt som i siste instans vil komme PC-kjøperne tilgode.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.