Intel må legge mindre vekt på klokkefrekvens

I krigen mot AMD har Intel lagt ensidig vekt på klokkefrekvens. Med den nye Banias-brikken må stilen legges om.

I krigen mot AMD har Intel lagt ensidig vekt på klokkefrekvens. Med den nye Banias-brikken må stilen legges om.

Banias er en prosessor Intel utvikler for anvendelser som krever lavt strømforbruk, først og fremst bærbare PC-er, men også såkalte bladservere, eller tettpakkede servere. De første eksemplarene ble vist på Intels utviklerforum i slutten av februar i år. Lanseringen skal være i første kvartal neste år.

Les også:

Banias-prosessoren har en helt ny arkitektur som Intel har vært svært sparsom med å gi detaljer om. To kjensgjerninger er klare: Det gjøres mer arbeid per klokkeslag, og det spares strøm ved å fjerne spenningen på områder i prosessoren som står midlertidig uten oppgaver. Den samlede strømsparingen i forhold til andre Intel-prosessorer med tilsvarende ytelse, skal være 25 prosent.


Ifølge ZDNet, har kilder innen Intel lekket at de første Banias-prosessorene vil leveres med klokkefrekvenser på 1,4 GHz, 1,5 GHz og 1,6 GHz. En offisiell talsperson vil ikke kommentere klokkefrekvensene, men sier allment at Banias vil ha høyere ytelse og bruke mindre strøm enn de mobile prosessorene Intel tilbyr i dag.

Pentium 4 M tilbys i dag i opptil 2 GHz. Tilsammen tyder altså lekkasjene og den offisielle uttalelsen at Banias 1,6 GHz vil være kjappere enn Pentium 4 M i 2 GHz.

Det innebærer at Intel må legge seg på en helt ny stil i markedsføringen av de nye mobile brikkene. AMD har fått medhold i en rekke uavhengige tester i at deres Athlon-prosessorer er kjappere enn Pentium 4, klokkeslag for klokkeslag. Likevel har Intel markedsført klokkefrekvens som det nærmest eneste relevante for PC-ytelsen.

Til toppen