BEDRIFTSTEKNOLOGI

Intel Manitoba lover multimedietelefoner til halv pris

Intel regner med å selge sin kommende integrerte Manitoba-brikke så rimelig at den vil bane vei for multimedietelefoner ned til 700 kroner.

13. feb. 2003 - 09:10

I oktober i fjor kunngjorde Intel en ny type brikke beregnet på avanserte mobiltelefoner. Brikken, døpt 'Manitoba', og siden også kjent som PXA800F, samler en XScale-prosessor i 312 MHz, 4 MB med flashminne og en digital signalprosessor i 104 MHz, alt realisert i en 130 nanometers prosess.

Det eneste som mangler i denne pakken er en radiosender og mottaker, samt strømstyringskretser. Manitoba ble likevel beskrevet som ”trådløs Internett på én brikke”.

Les også:

Ytterligere detaljer skal slippes seinere i dag i USA, og på et arrangement i Stockholm i morgen. Av de sedvanlige forhåndslekkasjene i amerikansk presse går det fram at Manitoba skal prises til 35 dollar i volumsalg til mobiltelefonprodusenter.

Intel antar at avanserte multimediatelefoner drevet av Manitoba-brikken vil kunne selges for mellom ett hundre og to hundre dollar, eller mellom 700 og 1500 norske kroner. De vil kunne formidle tale og data over GSM og GPRS, tilby PDA-funksjoner tilsvarende en Hewlett-Packard iPaq, samt spill og MP3-musikk.

De første eksemplarene av brikken er allerede levert produsentene. De første Manitoba-drevne telefonene kan ventes i ukene rundt årsskiftet.

Tidligere meldinger fra Intel kunne forstås dit hen at radiosenderen ville være integrert i Manitoba-brikken. Ut fra det som skrives i amerikanske medier i dag, ser ikke dette ut til å være tilfellet. Det som bekreftes, er at Intel arbeider med en radiobrikke som skal gi automatisk veksling mellom alle typer nett, blant annet fra GSM til Wi-Fi når brukeren trer inn i en IP-sone. Den vil også kunne håndtere Bluetooth.

Les også:

Manitoba-brikken til Intel utfordrer særlig Texas Instruments som satser på en brikke med integrert mikroprosessor, digital signalprosessor og radio. I motsetning til Intel vil ikke TI integrere flashminne i sin brikke. TI viser til at mobiltelefonprodusenter tidligere ikke har villet kjøpe brikker med integrert mikroprosessor og flashminne, men foretrekker løsninger der de står fritt til selv å legge til flashminnebrikker etter behov. Siden minnebrikkene kan stables oppå prosessor-brikken, krever frittstående minnebrikker minimalt med tilleggsplass.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.