Intel med bedre mobil video

Nye Intel-brikker vil gi mobiltelefoner og PDA-er video med DVD-kvalitet.

Nye Intel-brikker vil gi mobiltelefoner og PDA-er video med DVD-kvalitet.

Intel annonserte i slutten av forrige uke en ny familie med prosessorer basert på selskapets XScale-teknologi. Prosessorene skal kunne håndtere flere ulike former for trådløs bredbåndsaksess og ha nok regnekraft til å tilby mobiltelefoner med støtte for "full motion" videokonferanser, og PDA-er som kan spille av video med DVD-kvalitet.

Prosessorfamilien, som heter PXA27x, tidligere kjent under kodenavnet Bulverde, skal være de første prosessorene som integrerer Intels Wireless MMX-teknologi. Denne teknologien skal gi bedre støtte for 3D-spill og avansert video, men samtidig lavere strømforbruk. Brikkene tar også i bruk Wireless Intel SpeedStep-teknologien, som endrer prosessorens arbeidsspenning og klokkehastighet dynamisk, etter behov. Også dette gjøres for å spare strøm.

PXA27x skal også være den første prosessorfamilien som støtter sikkerhetsfunksjonalitet definert i Intel Wireless Trusted Platform. Dette inkluderer tjenester som klarert oppstart, sikker lagring av privat informasjon og kryptografinøkler, samt støtte for vanlige sikkerhetsprotokoller. Det ryktes også om at teknologien skal gi bedre kommunikasjonssikkerhet over trådløse nettverk og gi støtte kopisperret materiale.

Prosessoren støtter i tillegg Intel Quick Capture-teknologi, som skal gjøre det enklere og raskere å forbedre mulighetene til kameraene innebygd i mobiltelefonene. Teknologien støtter kameraer som kan levere bilde med mer enn fire megapiksler.

De nye prosessorene vil komme i ulike konfigurasjoner med klokkehastighet på mellom 312 MHz og 624 MHz og inntil 64 MB med Inel StrataFlash minne.

Intel har også lansert en multimedieakselerator som skal være optimalisert for bruk sammen med PXA27x-familien. Intel 2700G, som akseleratoren kalles, skal kunne levere grafikk- og video i fullskjermsmodus med full hastighet, uten at det skal gå utover batterilevetiden. 2700G skal kunne spille av video med DVD-kvalitet på skjermer i VGA-størrelse og støtter en rekke videoformater, inkludert MPEG-2, MPEG-4 og Microsofts Windows Media Video 9. Brikken skal også gjøre det mulig for brukerne å benytte doble skjermer med oppløsning på inntil SXVGA som kan vise to uavhengige bilder samtidig. Dette skal kunne utnyttes i forbindelse med videokonferanser eller presentasjoner, men også for å gi en bedre spillopplevelse med 3D-effekter.

Intel har laget en konseptdesign for mobiltelefoner sammen med systemintegratoren Intrinsyc basert på PXA27x-prosessorene og 2700G. Denne plattformet støtter trådløse kommunikasjonstjenester som GSM/GPRS, WLAN (802.11b) og Bluetooth, og operativssytemer fra selskaper som Microsoft, PalmSource og Symbian, i tillegg til MonteVistas Linux- og Java-miljøer.

PXA27x-familien er tilgjengelig i små kvanta allerede, men full produksjon først vil komme i gang senere dette kvartalet. Prisen på den rimeligste prosessoren, med klokkehastighet på 312 MHz, vil være 32 dollar i kvanta på 10.000 enheter. Multimedieakseleratoren 2700 G vil koste 17 dollar per stykk i kvanta på 10.000 enheter.

Til toppen