BEDRIFTSTEKNOLOGI

Intel med billig-Pentium

Topplederne i Intel la i et møte med finansanalytikere i forrige uke frem videre planer for Pentium II-brikken. Både CEO Andy Grove og COO Craig Barrett sa at Intel neste år slipper en serie med slike prosessorer som skal være optimaliserte for forskjellige prisklasser.

Liv Torild Mytting
10. nov. 1997 - 09:28

Det vil komme en Pentium-brikke både for de billige "dumme" terminalene og en Pentium II-brikke for kraftige servermaskiner som kan kobles sammen til kraftige åtte-prosessors systemer. Pentium II-brikken skal etter planen også finne veien inn på hjemmemaskin-markedet. Med denne strategien vil brikkene støtte flere operativsystemer, inkludert Java, Unix og Windows NT.

Pentium II-prosessoren vil komme i utallige former og i forhåpentligvis inn i et bredt utvalg av maskiner. Likevel vil selve basisteknologien i brikken være den samme. Intel kommer til å variere størrelsen på både cache-minne og pakkingen av brikken.

Brikkesettet, gruppen av forskjellige brikker som arbeider sammen med selve prosessoren, vil også bli modifisert. Når Intel nå lager prosessorer for billigere maskiner, vil de samtidig kompensere dette ved å selge flere prosessorer til server- og arbeidsstasjonsmarkedet. Pentium II-brikker for servere kan i 1998 bli solgt for to til fire tusen amerikanske dollar, skriver Newsbytes.

For servere vil den nye versjonen av Pentium II ha to megabyte med cache-minne. Dette minnet vil kommunisere med prosessoren med samme hastighet som prosessoren kjører innvendig. I dag kommuniserer cache-minnet med Pentium II med halve prosessorhastigheten og minnet er på en megabyte. Med mer cache-minne og raskere cache, blir maskinens ytelse forbedret. For de aller billigste maskinene vil Intel selge en prosessorbrikke uten cache-minne. Dette for å redusere prisen mest mulig. Pentium II-prosessorer for desktop-maskiner vil bli tilbudt i 350 og 400 MHz.

Den litt mindre kraftige versjon av Pentium II, har ifølge InfoWorld fått kodenavn Deschutes. Denne brikken vil komme i april-mars 1998. Deschutes vil ha en hastighet på 333 MHz i vanlige desktop-maskiner og 266 MHz i bærbare.

De nye prosessorene som er basert på Intels 0,25 mikron-teknologi vil slippes i en "Mobile Module" variant, samtidig som CPU-ene vil være tilgjengelige i mindre format slik at alt skal få plass selv i de tynneste bærbare PC-ene.

Intel ga også klar beskjed om at de ikke vil følge "systemet på en brikke"-strategien som Cyrix pionerer. På disse brikkene er både grafikk og multimedia-funksjoner integrert i hovedprosessoren.

Intel liker ikke denne strategien fordi forbedringer på prosessoren finner sted på et annet nivå enn fremskrittene innen grafikk. Dersom de skulle følge en slik strategi vil prosessoren aldri bli bedre enn det svakeste ledd, hevder de.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.