Intel med blåmandag

Mikroprosessor-produsenten Intel føler presset fra flere kanter. Konkurransen fra AMD er hard og nisjeprodusenter stikker av med lukrative segmenter.

Mikroprosessor-produsenten Intel føler presset fra flere kanter. Konkurransen fra AMD er hard og nisjeprodusenter stikker av med lukrative segmenter.

Mikroprosessor-produsenten Intel Corporation fikk seg en skikkelig kalddusj på det amerikanske aksjemarkedet mandag. Ved børsens stengetid var kursen ned hele 11,6 prosent. Dette er såpass kraftig at det kan få innvirkning på dagens utvikling i det norske aksjemarkedet.

Det er i første rekke den kommende resultatfremleggelsen tirsdag som skremmer investorene. Etter resultatfremleggelsen vil det også avholdes en telekonferanse hvor selskapet vil utdype tallene og sine utsikter for tiden fremover.

Markedet liker ikke dette scenarioet. Det ligner til forveksling den situasjonen som norske investorer fikk med sine investeringer i Infocus Corporation ved resultatfremleggelsen forrige uke. Dette ønsker man å unngå. For sikkerhets skyld er det derfor bedre å selge seg ned i forkant.

Flere analytikere mener nå også at de ser konturene av en priskrig mellom bransjegigantene Intel og Advanced Micro Devices Inc. Denne priskrigen kommer som et resultat av en dårlig utvikling i etterspørselen, spesielt i Europa.

AMD skal, ifølge markedsaktører, drive en agressiv prispolitikk med sin raskeste prosessor Athlon. Kursen på AMD falt imidlertid også nesten åtte prosent mandag. Ingen av de to store aktørene ser altså ut til å tjene på en gryende priskrig.

Intel lider i tillegg også relativt mye under en tiltagende segmentering av prosessormarkedet.

Bransjen har de siste årene glidd over i tre hovedsegmenter ; prosessorer for det delvis stagnerende PC markedet, markedet for internett infrastruktur prosessorer og markedet for prosessorer til bruk i trådløst kommunikasjonsutstyr.

Hovedvirksomheten til Intel drives i det minst attraktive av disse tre markedene.

Begge de to toneangivende investeringsbankene Morgan Stanley og Salomon mener investorene bør være forsiktige med Intel fremover.

Til toppen