BEDRIFTSTEKNOLOGI

Intel med helt nye serverprosessorer

Lover kraftig ytelsesøkning og bedre sikkerhet med nye Xeon-familier.

Innmaten av en Xeon E7-prosessor.
Innmaten av en Xeon E7-prosessor. Bilde: Intel
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
6. apr. 2011 - 10:28

Intel lanserte i går en ny generasjon med Xeon-prosessorer. Tidligere har disse blitt omtalt under kodenavnet «Westmere-EX». De nye prosessorene er inndelt i to familier, E7 og E3, som hver er delt inn i flere serier.

E7-prosessorene er de klart mest avanserte, mens E3 anses som lavende-modeller for blant annet arbeidsstasjoner og små servere.

Nesten alle de nye brikkene basert på 32 nanometers prosessteknologi. De kraftigste modellene skal kunne levere opptil 40 prosent mer regnekraft enn modellene i Xeon 7500-serien. Samtidig skal brikkene trekke mindre strøm enn tidligere, blant annet ved at redusert effektbruk når prosessorene er arbeidsledige.

18 av de 30 ny prosessorene er i utgangspunktet beregnet for systemer med to til åtte sokler, men det skal også være mulig å utvide systemene til servere med 256 prosessorer.

Fireveis-systemer med prosessorer i E7-familien skal kunne dele to terabyte med minne. De fleste av prosessorene i både E7- og E3-familiene har støtte for både Turbo Boost, Hyper-Threading og VT (Virtualization Technology). En del av E3-modellene har dessuten integrert grafikkprosessor.

E7-familien blir også utstyrt med sikkerhetsfunksjonalitet hentet fra dagens Xeon 5600-serie. Dette inkluderer Intels Advanced Encryption Standard New Instruction (AES-NI), som skal gjøre det mulig for systemer å kryptere og dekryptere data som brukes i et utvalg av applikasjoner og transaksjoner, samt Intels Trusted Execution Technology (TXT), som skal beskytte applikasjoner fra trusler helt fra oppstarten av systemet. E7-brikkene består av opptil 2,6 milliarder transistorer.

Blant de 18 modellene i E7-familien finnes det prosessorer med mellom seks og ti kjerner. Disse leveres med mellom 18 og 30 megabyte med cacheminne og er klokket til mellom 1,86 og 2,67 GHz. Prisen per prosessor ligger på mellom 890 og 4616 dollar. Samtlige priser gjelder for kvanta på tusen enheter. Brikkene, avhengig av modell, har et maksimalt effektbehov på mellom 95 og 130 watt.

Den nye E3-1200-serien leveres med 8 megabyte med cacheminne og skal kunne levere inntil 30 prosent mer ytelse enn dagens generasjon av disse brikkene. Også disse brikkene skal ha støtte for AES-NI og TXT.

To av modellene i E3-1200-familien, E3-1260L og E3-1220L, er spesielt beregnet for mikroservere. Disse har et maksimal effektbehov på henholdsvis 40 og 20 watt og er klokket til henholdsvis 2,4 og 2,2 GHz. Antallet kjerner er henholdsvis fire og to.

De øvrige E3-1200-modellen har et maksimal effektbehov på 45 og 95 watt, er klokket til mellom 3,1 og 3,5 GHz og leveres med fire kjerner. Prisen starter på 189 dollar og ender på 612 dollar.

Ifølge Intel skal E7-familien allerede i nå være tilgjengelig i mer enn 35 ulike serversystemer.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.