Intel med løfter om 64-bits prosessorer

Intel lover å være klar med 64-bits PC-prosessorer så snart programvareutgavet er bra nok.

Intel lover å være klar med 64-bits PC-prosessorer så snart programvareutgavet er bra nok.

Intels president, Paul Otellini, sa onsdag i et web-kringkastet intervju med Wall Street-analytikere, at selskapet vil komme med en oppgradering av selskapets 32-bits prosessorer til 64 bits så snart programvare med støtte for slik teknologi er tilgjengelig. Dette skriver Reuters.

- Du kan være ganske sikker på at nå programvare av typen operativsystem og applikasjoner tilgjengelige, så vil vi være der, sa Otellini.

Dette er trolig den klareste meldingen Intel har gitt om selskapets 64-bits planer, selv om selskapets markedsavdeling først bekreftet og senere avkreftet noe tilsvarende i desember i fjor.

Riktignok støtter Intel 64-bits databehandling gjennom selskapet Itanium-prosessorer, men dette er brikker beregnet for servere som normalt koster hundre tusenvis av kroner og oppover.

Det antas at Intel holder kortene tett inntil seg i spørsmålet om 64-bits brikker for vanlige PC-er for ikke å ta oppmerksomheten vekk fra nettopp Itanium-brikkene.

Den store fordelen med 64-bits prosessorer er støtten for langt mer minne enn dagens teoretiske grense på 4 gigabytes. I vanlige PC-er vil det i første rekke være avanserte spill, programvare for videoproduksjon og annen programvare som skal behandler store mengder data, som vil kunne trekke fordeler av 64-bits brikkene.

Ifølge Reuters sa Otellini at det er usannsynlig vanlige datamaskinbrukere vil bruke tusenvis av dollar på dataminne i PC-er som kan koste så lite som 699 dollar. Han mener likevel at etter hvert som minneprisene faller og programvaren blir mer kompleks, vil det å bryte 4-gigabytesgrensen kunne ha mening.

    Les også:

- Akkurat som da vi gikk fra 16 til 32 bits, vokser minnekravene til programvaren over tid, samtidig som minnekostnadene synker over tid. Så ved før eller senere blir dette svært økonomisk, sa Otellini.

AMD introduserte 64-bits brikker, Athlon 64, for vanlige PC-er allerede i fjor høst, og 64-bits Opteron-brikker for servere og arbeidsstasjoner i fjor vår. Utvalget av programvare som støtter 64-bits arkitekturen er begrenset, selv om flere Linux-distribusjoner har slik støtte, i hvert fall i kjernen.

Før salget av disse prosessorene virkelig kan ta av, må også Windows-utgaver med støtte for AMDs 64-bits arkitektur være på plass. Det vil skje tidligst til høsten. Inntil da er de som vil kjøre Windows på disse prosessorene nødt til å gjøre dette i 32-bits modus.

Til toppen