Intel med ny generasjon serverprosessorer

Etter å ha ventet i omtrent et år, slipper Intel nå en helt ny serie med Itanium-prosessorer.

Intel med ny generasjon serverprosessorer

Etter å ha ventet i omtrent et år, slipper Intel nå en helt ny serie med Itanium-prosessorer.

Intel lanserte i går en ny serie med Itanium-prosessorer med to kjerner. De nye brikkene tilhører 9100-serien og har tidligere vært kjent under kodenavnet Montvale. Disse prosessorene skulle ifølge tidligere planer ha kommet på markedet allerede i fjor høst, men flere forsinkelser og utsettelser har ført til at Montvale først blir å få kjøpt nå.

Selv om mange har i flere år har spådd Itaniums undergang, er dette Intels sjette generasjon i familien. Ytterligere tre framtidige generasjoner skal være under utvikling. Dette inkluderer Tukwila, som vil være basert på 65 nanometers prosessteknologi og som ventes i løpet av neste år eller 2009, og Poulson, som skal baseres på 32 nanometers teknologi og lanseres i 2010 eller 2011. På et enda senere tidspunkt kommer Kittson.

Blant nyhetene i Montvale-generasjonen er en teknologi Intel kaller Core Level Lock-Step. Denne skal kunne forbedre dataintegriteten og påliteligheten til applikasjoner ved å eliminere uoppdagete feil i kjernen. Sammen med den eksisterende Socket Level Lock-Step-teknologien skal Core Level Lock-Step kunne garantere at resultater av kalkulasjoner er konsistente på tvers av kjerner og sokler.

Den andre store nyheten er en strømsparingsfunksjon, Demand Based Switching (DBS), som skal redusere serverens effektforbruk under perioder med lav belastning.

9100-serien vil ha en maksimal klokkehastighet på 1,66 GHz og støtte en forsidebuss på inntil 667 MHz. Det maksimale effektforbruket er oppgitt til 104 watt. Brikkene er fortsatt laget med 90 nanometers prosessteknologi.

Itanium-prosessorer støttes av en rekke operativsystemer, inkludert Linux, Windows, HP-UX, HP NonStop, HP OpenVMS, z/OS og Solaris/SPARC.

Servere basert på den nye generasjonen skal komme fra blant annet Bull, Fujitsu, Fujitsu Siemens Computers, HP, Hitachi, Intel selv, Nec, SGI og Unisys.

Itanium 9100-serien vil i første omgang bestå av seks prosessorer med to kjerner og én prosessor med én kjerne. Prisene vil ligge på mellom 696 og 3692 dollar, avhengig av ordrestørrelsen, funksjonalitet og ytelse.

Prosessorer med støtte for Core level Lock-Step-teknologien vil først bli levert i første kvartal av 2008.

Til toppen