BEDRIFTSTEKNOLOGI

Intel med ny kategori bærbare

Håper at 40 prosent av privatkundene vil en ha slik.

Asus UX21 er det første eksempelet på en bærbar pc i kategorien «Ultrabook».
Asus UX21 er det første eksempelet på en bærbar pc i kategorien «Ultrabook». Bilde: Asus
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
31. mai 2011 - 14:21

Intels dominans som prosessorleverandør er under press fra konkurrenter som baserer sine produkter på ARM-arkitekturen. Foreløpig benyttes ARM-baserte prosessorer primært i smartmobiler og nettbrett, men ARM ønsker en større andel av markedet enn som så.

Ifølge PCWorld.com sa presidenten i ARM, Tudor Brown, i går at selskapet venter å ha en andel på over 50 prosent i markedet for prosessorer til bærbare pc-produkter. Dette inkluderer riktignok også nettbrett og minibærbare pc-er.

Intel tror derimot at pc-kundene fortsatt vil ha kraftige, bærbare pc-er, samtidig som at de er slanke og lette. Derfor introduserte selskapet i går en ny kategori med bærbare pc-er som det kaller for «Ultrabook». Selskapet har som mål at Ultrabook-kategorien vil utgjøre 40 prosent av det totale salget av bærbare pc-er til forbrukermarkedet innen utgangen av 2012.

Utviklingen av Ultrabook-maskinene skje over tre faser. Den første fasen innebærer maskiner basert på dagens Intel Core-prosessorer. Maskinene skal være lette, mindre enn 20 millimeter tykke og koste under tusen dollar. Asus er blant pc-leverandørene som skal levere en slik maskin. Denne modellen, UX21, skal komme på markedet for jul i år. Den skal kunne utstyres med en Intel i7-prosessor og SSD. Den skal ha et chassis i aluminium med en maksimal tykkelse på 17 millimeter.

Asus UX21 er laget i aluminium. <i>Bilde: Asus</i>
Asus UX21 er laget i aluminium. Bilde: Asus

Den andre fasen vil innebære bruk av Intel komme Ivy Bridge-baserte prosessorer, som ved hjelp av selskapet nye Tri-Gate-transistorer skal kunne tilby enten høyere ytelse eller bedre energieffektivitet enn dagens prosesssorer. Disse skal kunne tas i bruk av systemer i første halvdel av 2012. Disse systemene vil typisk også være utstyrt med USB 3.0- og Thunderbolt-teknologiene.

Den tredje fasen skal skje i 2013 med prosessorprodukter som har kodenavnet Haswell. Disse skal et effektbehov som bare er halvparten så stort som det til prosessorene i dagens vanlige, bærbare pc-er.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.