Intel med nye brikker og nytt navnesystem

Intel lanserer nye Pentium M-prosessorer, og selskapets nye tallbaserte navne-system.

Intel lanserer nye Pentium M-prosessorer, og selskapets nye tallbaserte navne-system.

Intel lanserte i dag morges "Dothan" - kodenavnet på en ny generasjon av selskapets Pentium M-brikker. Det er dog ikke snakk om noen revolusjon - de nye modellene løfter ytelsen med "opp til 17 prosent", skriver Intel i sin pressemelding.

Disse brikkene bruker en annen arkitetektur enn Pentium 4 og har derfor andre hastigheter, men slår mange Pentium 4-modeller på ytelse.

Den viktigste fordelen med Pentium M er at de bruker mindre strøm og forlenger brukstiden for bærbare PCer.

Hvilke og hvordan de kan sammenlignes med Intels andre brikker er derfor i utgangspunktet vanskelig og Intel gjør det ikke lettere. For sammen med de nye Pentium M-brikkene debuterer Intel sitt nye navnesystem.

Med det nye systemet kutter Intel ut gigahertz-tall. I stedet kommer et system som minner om bilmodeller - hver prosessortype får et tall og de påfølgende to tallene angir så relativ ytelse for denne klassen.

Intel nye Pentium M-modeller får betegnelsen 735, 745 og 755. At prosessorene har en hastighet på 1,7, 1,8 og 2 Ghz understreker mangelen på kobling til ytelsen. For hoppet fra 1,8 til 2 GHz gjenspeiles ikke med tilsvarende hopp i nummernavn. 2 GHz-brikken burde kanskje vært benevnt 765.

Les mer om Intels nye navnesystem: Nytt Intel-system skal forvirre deg.

De nye Pentium M-brikkene får også økt ytelsen i forhold til sine forgjengere ved at Intel har doblet intern-cachen til 2 MB. Dagens toppmodell av Pentium M har en klokkehastighet på 1,7 Ghz, men altså med en interncache på 1 MB.

De fleste Pentium M-brikker brukes i maskiner som får Centrino-merkelappen. Dette betyr at maskinen har innebygget WLAN-nettverk (802.11x).

Men fremdeles står Pentium M/Centrino-maskiner bare for 11 prosent av salget, skriver Wall Street Journal.

De fleste bærbare maskiner selges med Pentium 4, Pentium 4 M eller lillebroren Celeron eller Celeron eller Celeron M fordi disse er billigere.

På denne Intel-siden kan du lese mer om alle prosessor-typene Intel tilbyr til bærbare PC-er.

Til toppen