Intel mister nesten-monopol på bærbare

Intel mister nesten-monopol på bærbare

Intel har lenge hatt et nesten-monopol på prosessorer til bærbare maskiner, men nå stjeler AMD kunder også her.

Nye tall fra prosessor-markedet i tredje kvartal viser flere viktige endringer.

For nå viser endelig AMDs satsning på strøm-gjerrige brikker til bærbare PCer resultater. AMD har i flere år gitt mer for pengene enn Intel på prosessorer til stasjonære PC, men inntil nylig var det langt mellom bærbare PCer med AMD.

AMD har klart å løfte salget av sine Turion-prosessorer til bærbare med hele 50 prosent fra andre kvartal, forteller Mercury Research til Cnet. AMD har nå 23,3 prosent av det totale prosessor-salget til PCer og servere, mens Intel har 76,1 prosent.

Intel har tapt 2,5 prosent markedsandeler til AMD det siste året, viser tallene.

Bakgrunnen for tallene kan være store innkjøp Dell gjør. Dell har i det siste endelig gitt opp sin "bare-Intel"-strategi og lansert stasjonære modeller med AMD-brikker. Det går sterke rykter om bærbare med AMD-brikker og det kan være blant annet innkjøpene av disse brikkene som løfter AMD.

Tallene viser også andre viktige trender. De to leverandørene leverte skuffende tall i andre kvartal og prisene fortsetter å falle - noe kundene kan glede seg over.

Det eneste lyspunktet for Intel er at de er på offensiven i det mindre markedet for server-prosessorer. Med sin nye Xeon 5100-brikke har Intel gått forbi AMD i dette markedet.

Til toppen