Intel nådde milepæl for raskere prosessorer

Ny prosessteknologi skal gi mindre og mer effektive transistorer. Produktene kommer neste år.

Intel nådde milepæl for raskere prosessorer

Ny prosessteknologi skal gi mindre og mer effektive transistorer. Produktene kommer neste år.

Helt sentralt i utviklingen av prosessorer og andre databrikker, er krympingen av kretsene. Dette er også det sentrale i Moores lov.

Intel produserer i dag de fleste av selskapets prosessorer ved hjelp av 45 nanometers prosessteknologi, men i går kunngjorde selskapet at det har fullført utviklingensfasen av neste generasjons produksjonsprosess som krymper brikkekretsene til 32 nanometer.

Dette vil bidra til mer energieffektive transistorer som både tar mindre plass og gir høyere ytelse. Intel regner med å kunne starte produksjon av produkter med denne prosessen i løpet av fjerde kvartal av 2009.

Intel skriver i en pressemelding at denne timeplanen er i henhold til selskapets «tick-tock»-strategi, hvor selskapet enten tar i bruk en ny prosessteknologi eller lanserer en ny mikroarkitektur hver 12. måned. Produksjon av 32 nanometers brikker i 2009 vil føre til at selskapet har greid å holde denne planen i fire år på rad.

- Produksjonsprosessen vår og de resulterende produktene har hjulpet oss med å utvide vår ledelse innen databehandlingsytelse og batterilevetid for Intel-baserte servere og PC-er, sier Mark Bohr, direktør for prosessarkitektur og integrasjon i Intel, i en pressemelding.

Det er likevel ikke sikkert at Intel med denne tidsplanen fortsatt vil å holde konkurrenter som IBM og AMD bak seg. Intel kom mye tidligere med 45 nanometers brikker enn AMD, men mye tyder på at IBM og partnerne har gjort store framskritt når det gjelder både 32 og 22 nanometers teknologier.

IBM fortalte i april i år at selskapet siktet mot 32 nanometers produksjon i 2009. Men ifølge veikart AMD la fram i november kommer ikke selskapet til å levere prosessorer basert på 32 nanometers prosessteknologi før i 2011.

I august i år kunngjorde IBM at selskapet har laget verdens første SRAM-celle basert på 22 nanometers prosessteknologi. Selv om det er langt fra en enslig SRAM-celle til en kompleks prosessor, sa IBM den gang at det regner med å kunne starte masseproduksjon av 22 nm-produkter i løpet av 2011.

    Les også:

Til toppen