Intel når gigahertz-toppen i november

Pentium 4-familiens siste klokkefrekvensøkning skal skje i midten av november. Så er det slutt.

Pentium 4-familiens siste klokkefrekvensøkning skal skje i midten av november. Så er det slutt.

Versjonen av Pentium 4 med høyeste klokkefrekvens, Pentium 4 570, ventes å bli lansert av Intel allerede den 15. november. Dette vil etter alt å dømme være den siste økningen i klokkefrekvensen for Pentium 4-familien i overskuelig framtid. Med 3,8 GHz klokkefrekvens har Intel nådd taket på hva som er praktisk mulig uten at strømforbruket og dermed kjølebehovene blir uhensiktsmessig høye.

Intel har som kjent sagt at det ikke blir noe av 4 GHz-utgaven av Pentium 4, som var planlagt i begynnelsen av 2005. I stedet vil selskapet satse mer på andre teknikker for å øke ytelsen. Dette inkluderer større cacheminne og etter hvert også flere prosessorkjerner.

Til IDG News Service sier Nathan Brookwood, analytiker i Insight 64, at prosessorer med 4 GHz klokkehastighet basert på én enkel kjerne vil kunne dukke opp mot slutten av 2005 hvis Intel kommer i gang med produksjon basert på 65 nanometers prosessteknologien. Denne teknologien skal kunne gi brikkene lavere effektforbruk enn dagens 90 nm-teknologi.

    Les også:

Ifølge IDG News Service er det også ventet at Intel vil begynne levere Pentium M-baserte prosessorer for stasjonære PC-er. Disse prosessorene er basert på en annen arkitektur enn Pentium 4 og kan levere tilsvarende ytelse for mange bruksområder med langt lavere klokkehastighet.

Intel planlegger også en dobbeltkjernet utgave av Pentium M, som har kodenavnet Yonah. Denne vil ifølge IDG News Service ha et effektforbruk på omkring 40 watt ved en klokkehastighet på 2 GHz, selv om Intel mot formodning ikke skulle endre Pentium M-designet for å redusere effektforbruket. De raskeste utgavene av Pentium 4 har et effektforbruk på 115 watt ved maksimal belastning.

Til toppen