Intel: Nytt milliardfond forbeholdes USA

Et ledd i forsøk på å vri seg unna anklager om monopolistisk virksomhet?

Intel: Nytt milliardfond forbeholdes USA

Et ledd i forsøk på å vri seg unna anklager om monopolistisk virksomhet?

Ifølge Wall Street Journal samarbeider Intel med amerikanske investeringsselskaper om å etablere et nytt fond på to milliarder dollar som utelukkende skal investere i amerikanske selskaper. Avisa viser til anonyme kilder som kjenner Intel godt.

Intel har nektet å kommentere opplysningene overfor avisa. Heller ikke nyhetsbyrået Reuters har lykkes å få selskapet i tale.

Ideen til Intel skal være å få investeringsselskaper til å øremerke en andel av sin kapital til amerikanske selskaper, og så samle det hele under ett fond. Antakelig er Intels eget investeringsselskap Intel Capital tiltenkt en rolle.

Poenget er altså ikke å trekke inn ny kapital, men sørge for at amerikanske selskaper sikres tilgang til en samlet pott på to milliarder dollar.

Hvordan investeringsselskapene har reagert på forslaget, er ikke kjent.

Intel er under press fra amerikanske myndigheter. Rett før jul anla USAs konkurransetilsyn FTC (Federal Trade Commission) et søksmål mot selskapet som er enda mer omfattende enn både monopolanklagene fra EU-kommisjonen og søksmålet anlagt av delstatsmyndighetene i New York. (Se artiklene Vil legge Intel under overformynderi og Intel-kompilator trekker ned andres CPU-er.)

Monopolanklagene fra EU førte til en bot på 1,06 milliarder euro i mai i fjor. Intel har grunn til å frykte at en dom i USA kan bli enda strengere.

Ifølge Wall Street Journal er Intel de siste par årene styrket sin virksomhet i det politiske miljøet i USAs hovedstad. For et år siden kunngjorde selskapet – kjent for sine mange kostbare anlegg i andre land – en plan for å investere sju milliarder dollar i produksjonsanlegg i hjemlandet.

Intels toppsjef Paul Otellini skal i kveld norsk tid holde en tale i Brookings Institution med temaet «behovet for å bygge opp en investeringskultur i USA».

Den finansielle og økonomiske krisen i USA har pisket opp en stemning mot amerikanske selskaper sier opp amerikanske ansatte og i stedet investerer i andre land. Intels investeringstanker kan tolkes som et forsøk på å vinne sympati i hjemlandet og mildne virkningene av søksmålet fra FTC.

    Les også:

Til toppen