Intel og AMD krymper størrelsen og prisen

På mandag lanserer AMD og Intel nye prosessorer. Intel er først ute med to forbedringer som øker farten og reduserer prisen.

Hittil har AMD hatt et stort overtak på pris og tilbydd minst samme ytelse som Intel. Dette førte til en dramatisk vekst i antallet PC-kjøpere som valgte AMD-prosessorer i fjor. Men nå kan Intel ha sikret seg en nytt våpen i striden om kundene. Mandag lanserer AMD og Intel begge nye prosessorer. AMD lanserer XP 2000+, en prosessor som egentlig kjører med en fart på 1,67 gigahertz. Likevel er navnet fortjent, for AMDs XP 1800+ slår Intels 2 Ghz-brikke i de fleste tester.


Intel lanserer nå en 2,2 Ghz-versjon av Pentium 4, men under skallet ligger det tre nyheter som gjør at Intel kanskje kan bli raskest igjen:

Den viktigste endringen er at 2,2 Ghz-versjonen er laget med kretsbaner som bare er 0,13 mikron tykke, mot 0,18 tidligere. Mindre kretsbaner reduserer størrelsen på brikken og dermed prisen. Mens en Pentium 4-brikke i dag er 214 kvadratmillimeter, sier ryktene at 2,2 Ghz-versjonen vil bli på enten 145 eller 116 kvadatmillimeter.

Dette vil redusere produksjonsprisen fra 100 til 55 dollar, sier Kevin Krewell hos analyseselskapet Microprocessor Report til nyhetstjenesten Cnet.

Intels nye prosessor dobler også cache-størrelsen fra 256 til 512 KB, noe som også øker totalfarten.

Men AMD ligger ikke langt bak og Intel beholder bare et forsprang med 0,13 mikron-teknologien i noen måneder. AMD står klar allerede "i løpet av første kvartal" og deres brikke blir bare 80 kvadratmillimeter stor, hevder Microprocessor Report.

Til toppen