– Intel og AMD må senke prisene

For dyrt for nettbrett, mener pc-produsenter.

– Intel og AMD må senke prisene

For dyrt for nettbrett, mener pc-produsenter.

Både Intel og AMD ønsker å utfordre posisjonen ARM har innen prosessorteknologi for nettbrett. Så langt har det meste av utfordringene dreid seg om å kunne tilby løsninger som kan konkurrere med ARMs energieffektive design. Hvor godt de lykkes med dette, vil vise seg i løpet av de neste ett til to årene.

Men nå viser det seg at det å få det tekniske på plass, ikke vil være nok for at x86-teknologi skal bli utbredt i nettbrett.

Til taiwanske Digitimes sier leverandører av bærbare pc-er at løsningene til Intel og AMD ikke kan konkurrere med løsninger basert ARM når det gjelder pris.

Leverandørene mener at systembrikker fra Intel og AMD, kombinert med Windows 8, kan bli tilstrekkelig konkurransedyktige i 2013, dersom prisene deres senkes. Men hvor store priskutt som er nødvendige, oppgis ikke.

ARM-baserte systembrikker produseres på lisens av en rekke aktører, inkludert Qualcomm, Nvidia, Texas Instrument og Samsung. Trolig er konkurransen blant produsentene av ARM-brikker betydelig hardere enn i x86-markedet, siden det er flere om beinet. Dersom Intel og AMD skal kunne konkurrere i dette markedet, må selskapene enten tilby produkter i omtrent samme prisleie eller komme med produkter med overlegne egenskaper.

Windows 8

Én faktor som vil bidra til økt konkurransedyktighet for x86 i nettbrett, er at eksisterende Windows-programvare i alle fall i teorien kan kjøres også på nettbrett med x86-prosessor. Hvor godt de vil egne seg i et miljø hvor en berøringsfølsom skjer i stor grad erstatter fysisk mus og tastatur, er en annen sak. Om det i det hele tatt vil bli noe desktop-modus på ARM-baserte nettbrett med Windows 8, er høyst uklart.

En slik forskjell vil det trolig ikke være i markedet for Android-baserte nettbrett. Her er det nok i enda større grad pris, ytelse og utvalget av enheter og applikasjoner som vil være avgjørende for suksess.

At Apple skulle begynne å tilby x86-baserte iPads, virker lite sannsynlig. Selskapet baserer iPad-ene på egenutviklede ARM-baserte brikker og trives øyensynlig godt med dette.

    Les også:

Til toppen