BEDRIFTSTEKNOLOGI

Intel og Compaq lanserer åttedoble servere

Takket være Intel og Compaq, lanserer i dag en rekke store PC-leverandører servere med åtte Pentium III-prosessorer. Dermed kan PC-servere konkurrere med de tyngste Unix-systemene.

Einar Ryvarden
17. aug. 1999 - 13:49

Intel og deres partnere tar et nytt jafs av forspranget til Unix-systemene. Med dagens felleslansering av servere med åtte prosessorer, kaster Intel og PC-produsentene seg inn i konkurranse med de tyngste Unix-systemene fra blant andre IBM, Hewlett-Packard og Sun.

Årsaken til den uvanlige felleslanseringen er at det er Intel som har hovedkortet som står i alle maskinene. For å kunne koble åtte prosessorer i parallell, har Intel fått hjelp fra Compaq til å lage de nødvendige støttebrikkene. Compaq er ekspert på dette feltet etter at de kjøpte Digital, som i mange år har laget parallellsystemer.

Ved siden av Compaq, lanserer også Dell, Hewlett-Packard, IBM, Toshiba og Unisys sine "åttedoble" servere. Dermed kaster IBM og HP sine selskap inn i en stadig sterkere intern-konkurranse med sine Unix-systemer.

Compaq lover at de nye åtte-prosessormaskinene vil gi den samme ytelsen som Suns UltraSparc eller IBMs PowerPC-maskiner, men til en tredjedel eller fjerdedel av prisen. Dette hevder selskapene at de klarer gjennom masseproduksjon. Men fordi Intel lager hovedkortet, sitter selskapene igjen med en mindre andel av kaken.

Meningen er å kapre de kundene som skal ha virkelig tunge programvare-servere til virksomhetskritiske systemer. Tidligere har de fleste bare solgt Intel-servere med fire prosessorer.

Compaq lanserer de nye åtte-prossessormaskinene i Norge 23. august, forteller Jan Fredrik Gunvaldsen, serversjef hos Compaq Norge. Maskinene er utformet som metallskap (rack) og kommer i to versjoner, én med plass til 21 harddisker og én for tilkobling av eksterne lagringsskap.

Med åtte prosessorer og 2 GB minne, vil maskinene starte på 770.000 kroner, forteller Gunvaldsen. Serverne vil egne seg for IT-intensive bedrifter med store databaser, økonomisystem der man må kunne stille komplekse spørsmål eller store webservere med Java-programmer. En av de nye Intel-serverne vil også kunne ta seg av svært mange ansatte som driver med for eksempel ordrebehandling.

Gunvaldsen forteller at norske Telecomputing har vært beta-kunde i flere måneder. Telecomputing selger fjerndriftstjenester basert på Citrix Winframe/Microsoft Terminal Server, noe den nye serveren egner seg godt til.

Den eneste haken ved lanseringen nå er at systemene er bygget for å bruke Windows 2000, Microsofts ekstremt forsinkete arvtager til Windows NT.

Windows 2000 skal kommet i salg mot slutten av året.

- Vi vet ikke egentlig hva disse kan gjøre før Windows 2000 er klar," sier Brian Richardson, analytiker i Meta Group til Wall Street Journal.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.