Intel og Digital forsones

En forsoningsavtale mellom Intel og Digital kan komme i løpet av de nærmeste dagene, skriver flere amerikanske tjenester på bakgrunn av uttalelser fra Ashok Kumar, en analytiker hos Lowebaum & Co.

En forsoningsavtale mellom Intel og Digital kan komme i løpet av de nærmeste dagene, skriver flere amerikanske tjenester på bakgrunn av uttalelser fra Ashok Kumar, en analytiker hos Lowebaum & Co.

Ifølge Kumar skal det bare gjenstå noen få detaljer. Hovedtrekkene i avtalen er at Digital mottar 1,6 milliarder dollar fra Intel, halvparten i likvider, resten i form av rabatter, og at det inngås en krysslisensieringsavtale der Intel får tilgang til Alpha-teknologi mot å bidra til prosessorfamiliens videreutvikling.

Avtalen kan videre innebære at Intel får tilgang til Digitals prosessorfabrikk i Hudson i delstaten Massachusetts. Kumar sier at fabrikken må moderniseres dersom den skal ha noen praktisk verdi for Intel.

Formelt sett går søksmålene sin gang. Allerede torsdag er det en første høring i Intels motsøksmål mot Digital, i California. I neste uke er det en ny høring i Massachusetts i tilknytning til Digitals opprinnelige søksmål mot Intel. Høringene vil bli avlyst dersom partene kommer fram til enighet.

Ifølge Kumar har Intel samme interesse av å holde liv i Digitals prosessorproduksjon som Microsoft har av å støtte Apple: I en tid med offentlige anklager om brudd på antitrustlovene, er det viktig å kunne vise til at det dog finnes konkurranse.

En annen som siteres av flere tjenester i forbindelse med den forestående avtalen, er sjefredaktør Linley Gwennap i Microprocessor Report. Han spekulerer i at 64-biters teknologiene til Digital og Intel - altså IA-64-arkitekturen og Merced-brikken som Intel lager i samarbeid med Hewlett-Packard - kan komme til å konvergere i løpet av de første årene etter årtusenskiftet.

Utviklingsplanene for både Alpha og Merced viser tidssammenfallende oppgraderinger rundt 2000-2001. En krysslisensiering vil la Intel bygge "Alpha-haker" i annen generasjon av Merced-prosessoren, og utvikle kode slik at Alpha-applikasjoner også kan kjøres på Merced.

Førstegenerasjons Merced, som skal komme i 1999, skal være i stand til å kjøre både PA-RISC- og Pentium-applikasjoner.

Til toppen