Intel og Hitachi sammen om flashdisk for servere

I miljøer som krever maks I/O-operasjoner per sekund, strekker vanlige harddisker ikke til.

Intel og Hitachi sammen om flashdisk for servere

I miljøer som krever maks I/O-operasjoner per sekund, strekker vanlige harddisker ikke til.

Intel og Hitachi, ved datterselskapet Hitachi Global Storage Technologies, har inngått en avtale der de skal gå sammen om å utvikle og markedsføre flashminnebaserte lagringsenheter beregnet på lagringssystemer, servere og arbeidsstasjoner. Utstyrets grensesnitt skal være seriell SCSI («serial attached SCSI» eller SAS) og fibre channel (FC).

Intel produserer i dag flashminnebaserte lagringsenheter – «flashdisker» eller SSD for «solid state disk» – beregnet på grensesnittet seriell ATA (SATA). Målgruppen er ikke bare personlig utstyr: Intel selger for eksempel SSD-er til Google som bygger dem inn i egne lagringssystemer. Men det kreves både mer kompetanse og avanserte grensesnitt for å få satsingen innen SSD opp på et nivå der Intel kan konkurrere med mer etablerte aktører i bedriftsmarkedet.

Hitachi Global Storage Technologies er selskapet som tok over IBMs diskproduksjon i 2003. De er i dag verdens tredje største produsent av harddisker, etter Seagate og Western Digital. For dem dreier avtalen med Intel seg om å henge med på neste utviklingstrinn innen lagringsteknologi.

Intels markedsdirektør Troy Winslow sier i en uttalelse sitert av New York Times at samarbeidet med Hitachi også er motivert av et ønske om å fordele risikoen knyttet til satsingen på SSD til servere og lagringssystemer.

Det er per i dag ikke snakk om at SSD skal erstatte harddisker innen servere og spesialiserte lagringssystemer, men å kombinere de to mediene for å kunne møte økende behov innen lagringssystemers ytelse. Dette er prinsippet som EMC har lagt til grunn for SSD i både Symmetrix- og Clariion-produktene. Google, som bygger sine egne servere og lagringssystemer, har også begynt å satse på SSD. Deres motiv skal først og fremst være å spare strøm, samtidig som det er klart at søketjenester krever et høyt antall I/O-operasjoner per sekund.

– Den nye generasjonen flashdisker utfyller dagens harddisker i bedriftsklassen. Hensikten er å bruke den i lagringsanvendelser som krever både et høyt antall I/O-operasjoner per sekund og energieffektivitet, heter det i pressemeldingen fra Intel og Hitachi.

Flashminnebrikkene til SSD-ene skal leveres av Micron, Intels partner innen flashminne. Brikkesettene skal leveres av Intel og utvikles av Hitachi og Intel i fellesskap. Produktene skal eksklusivt selges gjennom Hitachi og bære Hitachis varemerke. De første antas å kunne komme på markedet tidlig i 2010.

En faktor som fremmer bruken av SSD i alle typer lagringssystemer, er det kraftige prisfallet på flashminnebrikker. Ifølge bransjeorganisasjonen Semiconductor Industry Association økte leveransene med 123 prosent fra oktober i fjor til oktober i år, samtidig som omsetningen falt med 43 prosent.

    Les også:

Til toppen