BEDRIFTSTEKNOLOGI

Intel og Micron med supersmått flashminne

Skal gi billigere lagringsenheter med større kapasitet.

Illustrasjonen viser størrelsensforskjellen på 8 gigabyte med flashminne basert på henholdsvis 34, 25 og 20 nanometers prosessteknologi fra Intel og Micron.
Illustrasjonen viser størrelsensforskjellen på 8 gigabyte med flashminne basert på henholdsvis 34, 25 og 20 nanometers prosessteknologi fra Intel og Micron. Bilde: Intel
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
15. apr. 2011 - 08:29

Intel og Micron kunngjorde i går at selskapene i fellesskap har startet testproduksjon av NAND-basert flashminne med 20 nanometers prosessteknologi. De nyeste SSD-ene fra Intel benytter i dag 25 nanometers flashminne.

Ved hjelp av den nye og krympede prosessteknologien produserer selskapene MLC (Multi-Level Cell) NAND-enheter med en kapasitet på 8 gigabyte. Denne måler 118 kvadratmillimeter, noe som åpner for en reduksjon av pakkestørrelsen på mellom 30 og 40 prosent, sammenlignet med dagens 25 nm-enheter fra selskapene.

Redusert størrelse innebærer mer plass til andre komponenter. I en mobiltelefon kan dette være et større batteri, en større skjerm, en ekstra flashminnebrikke eller noe helt annet.

For Intel og Micron er krymping av prosessteknologien den mest kostnadseffektive måten å øke fabrikkenes produksjonskapasitet på. Selskapene regner med at en overgang fra 25 til 20 nanometers prosessteknologi vil øke kapasiteten, målt i antallet gigabyte, med omtrent 50 prosent. På sikt vil dette også føre til lavere priser for kundene.

Innmaten av en 20 nanometers flashminnebrikke fra Intel og Micron med 8 gigabyte lagringskapasitet. <i>Bilde: Intel</i>
Innmaten av en 20 nanometers flashminnebrikke fra Intel og Micron med 8 gigabyte lagringskapasitet. Bilde: Intel

Intel og Micron regner med å komme i gang med masseproduksjon av flashbrikken med 8 gigabyte kapasitet i løpet av andre halvdel av 2011. Innen samme tid regner selskapet med å ha startet testproduksjon av en 16 gigabyte-enhet basert på samme prosessteknologi. Ved hjelp av denne vil selskapene kunne tilby SSD-er med opptil 128 gigabyte kapasitet og en størrelse som er mindre enn et typisk amerikansk frimerke.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.