Intel og Microsoft ser på "norsk" prosjekt

IT-gründer Jostein Svendsen har designet et smarthus-boks som har fått Intel og Microsoft interesserte.

IT-gründer Jostein Svendsen har designet et smarthus-boks som har fått Intel og Microsoft interesserte.

Siden begynnelsen av 90-tallet har forskjellige store IT-selskaper arbeidet med såkalte "intelligente hjem", men prosjektene har som regel blitt avsluttet uten å komme i mål. Og det var å designe en digital hussentral - en felles boks for styring av sikkerhet, klima og underholdning.

Nå mener IT-gründer Jostein Svendsen og hans nye selskap, ConvergeX, å ha en løsning som hevder å binde samme de fleste elektroniske komponenter i hjemmet. Svendsen er blant annet kjent som med-gründer av Mogul Media og New Media Science på 90-tallet.

En rekke andre og tidligere systemer tilbyr styring av strøm eller å koble sammen TV, stereoanlegg og PC, men ConvergeX-sentralen kobler samme og lar deg fjernstyre alt fra et punkt - via et styringspanel (bildet over), en PC og nettleser eller en Windows-basert mobil eller lomme-PC. Dermed kan du fjernstyre alt på vei hjem fra jobb eller på reise.

Tidligere smarthus-prosjekter har blitt dyre og har vist at det primære markedet ligger i nye hus der man skal kjøpe inn alt nytt. Det er da også her ConvergeX satser - og i den øvre delen av eiendomsmarkedet.

- Vi er ferdig med utviklingen og har signert vår første kontrakt. Der skal vi utstyr 150 nye hus utenfor London med systemet vårt. Kontraktsverdien ligger på mellom 20-30 millioner kroner, forteller han.

Med den sentral PCen kan ConvergeX over forskjellige typer lokale nettverk styre svømmebasseng, vanningsanlegg, sikkerhetskamera, lys, varme, telefoni, musikk, video-innspilling og avspilling. Samtidig får man koblet sammen mye av musikk og video-systemene i huset. Systemet tilbyr også IP-telefoni.

Komponentene kan styres via en rekke type enheter, blant annet TV, PC, telefon, mobil eller PDA. Med i systemet er det blant annet muligheter for automatisk synkronisering av digital musikk mellom husets og bilen musikk-anlegg når bilen kommer inn i garasjen.

Svendsen forteller etusiastisk om alle mulighetene og fordelene et heldigitaliserte hjem gir, for dette har han selv opplevd på nært hold en stund. Det er Svendsen eget hus i Cannes som er gjort om til selskapets demonstrasjonslokale.

Svendsen er ikke alene om å satse på digitale, smart hjem. Alle de store IKT-selskapene, blant annet Intel og Microsoft saster hardere her i jakten på nye markeder. For nå er teknologi som bredbånd og trådløse nett blitt mer moden. (Se saker i boksen over til høyre)

Disse to gigantene og Cisco har derfor visst interesse for ConvergeX-teknologien.

- Vi er i forhandlinger med Intel, Microsoft, Cisco og General Electric om muligheter i det amerikanske markedet.

Her kan du lese mer om ConvergeX - The Networked Home

Til toppen