UTVIKLING

Intel og Nokia med felles Linux til mobiler

Slår sammen Moblin og Maemo.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
15. feb. 2010 - 12:51

Både Intel og Nokia har i flere år vedlikeholdt hver siden Linux-utgave for mobile enheter, men ingen av dem har fått spesielt stor utbredelse.

I et mobilmarket hvor applikasjonene spiller stadig større rolle, er det vanskelig å stå alene. Applikasjonsutviklerne vil prioritere plattformene som gir de beste betingelsene, og det er sjelden plattformer som bare benyttes av noen få enheter. Riktignok finnes det unntak, som iPhone OS.

Nokia og Intel har samarbeidet tett om mobile enheter siden juni fjor. Derfor er det ikke overraskende at selskapene i dag kunngjorde at de vil slå sammen Moblin og Maemo til ett felles system som får navnet MeeGo.

Den nye plattformen vil gjøres tilgjengelig i andre kvartal, mens de første enhetene som tar den i bruk, kan ventes fra Nokia og andre leverandører noe senere i år. Det dreier seg ikke bare om smartmobiler, men også lommedatamaskiner, netbooks, tavle-pcer, tv-er og underholdningssystemer for bil.

MeeGo skal baseres på Qt-rammeverket, som ble utviklet av norske Trolltech. Selskapet er i dag en del av Nokia. Rammeverket skal gjøre det enklere å lage applikasjoner som kan kjøres på tvers av flere ulike plattformer. Applikasjoner til MeeGo skal kunne markedsføres gjennom enten Nokias Ovi Store eller Intel AppUpSM Center.

Selv om de to butikkene vil henvende seg til ulike kundegrupper, skal ikke applikasjonene være låst til én enhet eller én enkelt systemleverandør. Applikasjonene kan derfor flyttes, dersom brukeren får seg en ny MeeGo-basert enhet.

Det skal også være slik at applikasjoner utviklet for Maemo eller Moblin, også skal kunne kjøres på MeeGo.

- Gjennom innovasjon vil MeeGo skape et økosystem som ikke står tilbake for noen, og som vil trekke til seg aktører fra ulike bransjer. Det vil støtte en rekke forretningsmodeller på tvers av verdikjeden og bygge på erfaringene og ekspertisen til Nokia, Intel og alle de som slutter seg til oss, sier Olli-Pekka Kallasvuo, toppsjef i Nokia, i en pressemelding.

MeeGo skal støtte både ARM-arkitekturen, som brukes i de aller fleste av dagens avanserte mobiltelefoner, men selvfølgelig også Intels egne prosessorer, blant annet Atom.

Det er Linux Foundation som skal være vert for MeeGo-prosjektet som på alle områder skal baseres på åpen kildekode. Medlemmer av Maemo- og Moblin-fellesskapene inviteres til å bli medlemmer av MeeGo-prosjektet.

Det er fortsatt uklart hva dette betyr for dagens brukere av Maemo- og Moblin-baserte enheter. For eksempel er mye omtalte Nokia N900 basert på Maemo.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.