Intel og Red Hat sammen om Linux Desktop

Red Hat kunngjør en ny skalerbar Linux-klient tilpasset forskjellige PC-plattformer fra Intel.

Intel og Red Hat sammen om Linux Desktop
Bilde:

På sin pågående kundesamling i San Diego har Red Hat kunngjort en strategi for en Linux-klient der operativsystem, grensesnitt og applikasjoner er tilpasset forskjellige nåværende og framtidige PC-plattformer fra Intel.

Den nye klienten, døpt «Red Hat Global Desktop» er ikke tenkt som noen erstatning til den nylig lanserte «Red Hat Enterprise Linux Desktop 5». Global Desktop er hovedsakelig beregnet på ny vekstmarkeder. Intel-plattformene det er snakk om, er dem Intel utvikler med tanke på å tilby rimelig maskinvare til de svært prisfølsomme markedene i utviklingsland og i land under rask utvikling.

I pressemeldingen fra Red Hat spesifiseres at det dreier seg om de «nåværende og framtidige» Intel-plattformene Classmate, Affordable, Community og Low-Cost PC. Av disse, er bare Classmate kjent: Det er en rimelig elev-PC beregnet på skoler i fattige land. De andre plattformene kan antas å henvende seg til andre spesifiserte nisjer i ikke-vestlige land.

Steve Dallman, ansvarlig for Intels globale kanalsalg, sier i pressemeldingen at Global Desktop er en «presertifisert og kostnadseffektiv løsning»:

– Å kjøre Red Hat Global Desktop på Intel-baserte PC-er gir full tilgang til applikasjoner og rike opplevelser for brukere i lokale markeder, innen utdanning, småbedrifter og offentlige organer, sier Dallman videre.

Red Hats teknologidirektør Brian Stevens sier at Global Desktop representerer noe helt nytt, i erkjennelse av at den tradisjonelle tilnærmingen for operativsystem og applikasjoner, der én desktop skal dekke behovene til alle, i dag ikke strekker til.

– Utviklingsland ønsker rimelig informasjonsteknologi som helt omgår tradisjonelle desktop-løsninger. Vår strategi er å levere teknologi som er spesifikt tilpasset utlike formål, og alltid basert på åpne standarder, sier Stevens.

Stevens understreker også at Global Desktop primært er beregnet på småbedrifter og offentlige organer. Samarbeidet med Intel har som formål å tilpasse programvaren til maskinvaren, og også å sørge for at distribusjonen kan legges så nært opp til potensielle kunder som mulig.

Red Hats samarbeid med Intel innebærer at Intel vil være i stand til å tilby tilpassede Linux-PC-er i nye vekstmarkeder, der brukerflate og andre grunnleggende funksjoner kan ventes å få mange felles trekk med den revolusjonerende lille elev-PC-en XO fra stiftelsen One Laptop Per Child (OLPC).

Det er nemlig Red Hat som har samarbeidet med OLPC om brukerflaten og operativsystemet til XO, et prosjekt som har høstet anerkjennelse verden over for sin kombinasjon av tekniske nyvinninger, rimelig maskinvare og brukervennlighet.

Og polemikken mellom Nicholas Negroponte og Craig Barrett til tross: Kanskje Classmate og XO blir mindre ulike enn mange kunne ventet.

Nærmere detaljer om Global Desktop er ikke gitt, verken pris, ytelse, applikasjoner eller grensesnitt.

;