Abonner
BEDRIFTSTEKNOLOGI

Intel og Transmeta varsler nye lavenergi prosessorer

Intel og Transmeta har innledet en konkurranse om hvem som er best til å lage prosessorer med høy ytelse og lavt energiforbruk.

Ifølge en identisk rapport i News.com og ZDNet, har både Intel og Transmeta framskyndet planer for nye prosessorer beregnet på bærbare PC-er. De nye prosessorene skal ha tilstrekkelig ytelse til å drive Windows på linje med stasjonære maskiner, men først og fremst skal de bruke så lite energi som mulig.

Intel vil legge fram to nye lavenergi prosessorer i løpet av januar, begge i 500 MHz, den ene i Pentium III-kategorien, den andre i lavprisserien Celeron. Den nye mobile Pentium III-modellen ventes å tilbys til rundt 200 dollar per stykk i volum, mens Celeron vil koste halvparten så mye.

Energisparingsteknologien til Intel er døpt SpeedStep. Den går ut på å senke spenningen og kjøre prosessoren på lavere klokkefrekvens når PC-en drives på batteri. Den nye Pentium III modellen senker spenningen til under én volt og klokkefrekvensen til 300 MHz, og kommer ned i et energiforbruk på mindre enn en halv watt. Tidligere Pentium III-modeller beregnet på bærbare er raskere i utgangspunktet, og holder driftsspenningen over en volt. Disse prosessorene skal ikke erstattes, men videreutvikles, blant annet med en 700 MHz-utgave i februar.


Intel får med andre ord tre prosessor-familier til det bærbare markedet, en lavenergi Celeron-familie, mens Pentium III-familien differensieres i to linjer etter ytelse.

Transmeta har ingen tilsvarende differensiering. Foreløpig er det bare noen få japanske produsenter Transmeta-drevne bærbare, blant annet Sony i den svært spesielle Vaio Picturebook som har fått et rykte på seg for ikke å være på høyde med forventet ytelse. Vaio kjører en Crusoe 5600 prosessor i 600 MHz. Den skal ha et energiforbruk rundt én watt, og kan følgelig få problemer med å konkurrere med de varslede nyhetene fra Intel. I november ble det rapportert at flere leverandører måtte tilbakekalle maskiner med denne prosessoren, på grunn av spenningsfeil i cache. En rimeligere 533 MHz utgave av Crusoe-prosessoren skal ikke være rammet av denne feilen.

Den spesielle teknologien - kodeomforming eller "code morphing software" (CMS) - ligger til grunn for Transmetas prosessorarkitektur, gjennomgår en kontinuerlig forbedring som kan ventes å gi gevinster i form av både bedre ytelse og lavere energiforbruk. En annen endring som Transmeta vil gjennomføre, er å gå over til en 0,13 mikron produksjonsprosess.


Den nye produksjonsprosessen vil gjelde for en ny prosessorserie, Crusoe 5800, som vil debutere i 800 MHz i løpet av annet halvår. Nye modeller i Crusoe 5600-serien vil få klokkefrekvenser rundt 700 MHz, en ny versjon av CMS, og legges fram i løpet av inneværende kvartal.