Intel øker presset på ARM med Tri-Gate

Men blir møtt med en viss skepsis.

Intel øker presset på ARM med Tri-Gate
Bilde:

Intel skal begynne å lage systembrikker for mobiltelefoner (SoC) basert Atom-prosessoren og selskapet 22 nanemeters prosessteknologi med Tri-Gate-transistorer. Denne prosessteknologien er allerede tatt i bruk i forbindelse med selskapets nyeste Core-prosessorer, men Atom-brikkene lages stadig med 32 nanometers prosessteknologi.

Under et foredrag ved 2012 IEEE International Electron Devices Meeting i San Francisco i går presenterte Intel en vitenskaplig artikkel, «A 22nm SoC Platform Technology Featuring 3-D Tri-Gate and High-k/Metal Gate, Optimized for Ultra-Low-Power, High-Performance and High-Density SoC Applications» (en oppsummering finnes her) som altså beskriver bruken av 22 nanometers Tri-Gate-teknologi under produksjon av lavenergi systembrikker. Prosessteknologien er altså ikke identisk med den som brukes ved produksjonen av Core-prosessorene.

PCMag.com har en gjennomgang av forskjellene.

Ifølge Wall Street Journal opplyser Intel at transistorene i de kommende brikkene vil være 22 til 65 prosent raskere enn transistorene i dagens Atom-baserte brikker, samtidig som at man setter en helt ny standard for å kontrollere lekkasjestrømmene som tapper batteriet uten å gjøre noen nytte for seg.

Mark Bohr, som har tittelen «senior fellow» i Intel, skal ifølge Wall Street Journal nylig ha fortalt at Intel er seks måneder forsinket med 22 nanometers systembrikker. Det er nå generelt ventet at disse vil komme i løpet av andre halvdel av 2013.

Spørsmålet er så om de kommende brikkene i større grad enn dagens vil kunne konkurrere mot de ARM-baserte systembrikkene som i dag dominerer totalt i smartmobilmarkedet.

Asen Asenov, professor ved University of Glasgow og leder for teknologiselskapet Gold Standard Simulations Ltd., virker ikke overbevist. Etter å ha lest den vitenskaplige artikkelen til Intel, sier han ifølge Wall Street Journal at fordelene ved effektreduksjonen er skuffende, spesielt for én klasse med transistorer.

– Dette er ærlig talt ingen stor forbedring, sier Asenov.

Pris

Et annet område som Intel trolig må gjøre betydelig grep, er brikkeprisene.

– Jeg mener at Intel har det beste ingeniørteamet der ut. Problemet er at den retningen hvor de går med teknologien sin rett og slett ikke er kostnadseffektiv for mobilområdet, sier Scott Thompson. Han er tidligere fellow i Intel og nå teknologisjef i SuVolta.

Ifølge Wall Street Journal har ikke Intel offentliggjort hva selskapet Atom-baserte systembrikker selges for, men andre Atom-baserte brikker koster ifølge den amerikanske avisen fra 42 dollar og oppover. Systembrikkene i mange smartmobiler koster derimot ofte under 20 dollar stykket, og noen til og med under 5 dollar.

    Les også: