Intel oppfordrer til HTML5-apper

Lanserer eget verktøy for kryssplattform app-utvikling.

Intel oppfordrer til HTML5-apper
Brukergrensesnittet for utvikling og testing av HTML5-baserte applikasjoner. På «mobilskjermen» vises en svært enkelt applikasjon laget på to minutter ved hjelp av en veiviser. Bilde: Harald Brombach

Intel har lenge tilbudt verktøy for programvareutvikling, men i går kom selskapet med et nytt verktøy som kanskje er litt overraskende å se fra den kanten – nemlig et verktøy som skal gjøre det enkelt å lage HTML5-baserte applikasjoner til en mengde plattformer på en gang.

Intel har nok innsett at det ikke er helt innlysende hvorfor nettopp dette selskapet kommer med et slikt verktøy. På produktsiden stiller Intel selv spørsmålet, «Hvorfor bryr Intel seg om HTML5?». Selskapet svarer også:

– Fordi HTML5 er en framtidig trend innen applikasjonsutvikling, mener Intel at det er viktig å hjelpe erfarne utviklere med overgangen til denne kryssplattform-tilnærmingen, og å hjelpe ny utviklere med å raskt komme i gang med denne spennende nye tilnærmingen, slik at de kan rulle ut sine apper og spill til nesten alle moderne databehandlingsplattformer.

Med det nye verktøyet, som heter Intel XDK, skal utviklere virkelig kunne skrive én gang og rulle ut til mange plattformer. Listen omfatter først og fremst plattformene Android, iOS og web. Støtte for Windows 8 Modern UI og Windows Phone 8 er fortsatt i beta. For Android støttes også variantene til Amazon og Barnes & Noble (Nook).

Applikasjonene kan også distribueres som egne webapplikasjoner gjennom i alle fall Facebook, AppUp, Chrome Web Store og hostMobi.

Intel XDK er ikke en løsning Intel har laget fra bunnen av. Den bygger på løsninger fra appMobi, som Intel kjøpte så sent som i februar i år.

I praksis dreier det seg om et nettleserbasert utviklingsmiljø (IDE) med Java i bunnen. Innenfor brukergrensesnittet kan utviklerne av HTML5-baserte applikasjoner både kunne skrive, debugge og teste applikasjonene, blant annet ved hjelp av emulatorer av en rekke mobile enheter. Blant annet støttes funksjonalitet som akselerometer og flerberøring.

Det er også mulig å teste applikasjonene på selve enhetene, i alle fall de som er basert på Android og iOS, ved hjelp av applikasjonen App-Lab. Denne er tilgjengelig fra både Google Play Store og Apple iTunes App Store.

Minst like viktig er veiviseren for generering av tilpasset applikasjonskode for de ulike applikasjonsmarkedene. Den avhenger dog av at man fra før er registrert som utgiver ved de ulike markedsplassene, med alt som dette innebærer.

Brukergrensesnittet for bygging og utrulling av applikasjoner. Feilmeldingene skyldes først og fremst manglende brukerregistrering i de enkelte markedsplassene.
Brukergrensesnittet for bygging og utrulling av applikasjoner. Feilmeldingene skyldes først og fremst manglende brukerregistrering i de enkelte markedsplassene. Bilde: Harald Brombach

Med Intel XDK følger det også en rekke app-eksempler som man kan lære av eller bygge videre på. Men det er en forutsetning at man i alle fall har en viss forståelse for hvordan HTML, CSS og JavaScript fungerer, før man skal kunne forvente å få til noe særlig.

    Les også:

Les mer om: