Intel-opprydding kan skjule enda mer

Intel skal rydde opp, men dette vil øke forvirring om hva kundene faktisk får for pengene.

Intel-opprydding kan skjule enda mer

For ikke så mange årene siden var det enkelt å velge prosessor: Man forstod hva man fikk og hva man betalte for. Intel og AMD brukte samme mega-hertz-skala og hadde to serier for PCer hver - en for bærbare og en for stasjonære.

Dette endret så Intel i 2004 og har siden innførte stadig flere prosessor-familier med forskjellige navn. Innen hver familie har så ulike versjoner et nummer-navn, hvilket skaper navn som Intel Core 2 Duo E6550.

Les digi.nos kommentar fra 2006: Vi aner ikke hva vi kjøper lengre

Intel har nå hele 14 prosessor-familier, noe selskapet nå skal rydde opp i, røper taiwanske digitimes som har snakket med flere kilder i den store taiwanske PC-bransjen.

Det store spørsmålet er om oppryddingen er ment å forenkle - eller kamuflere og tåkelegge enda mer.

Intel skal ha briefet partnere på at 1. januar skal antall merkenavn/prosessor-familier redusere og forenkles en god del. Antall navn skal ned fra dagens 14 til 10.

De store endringene ser ut til å være at kundene ikke lengre på noen tydelig måte vil få se hvor mange kjerner prosessoren de kjøper har. For Intel skal slå sammen alle Core 2-familiene, Core 2 Quad (altså fire kjerner), Duo (to kjerner) og Solo (en kjerne) under en felles merkelapp. De skal alle bare nå hete "Core 2" og så åpenbart få et tall-navn.

Det samme skal skje med de aldrende Pentium-brikkene: Kundene vil ikke lengre se om de kjøper en vanlig enkjerne (D-brikkene) eller to-kjerne (Pentium Dual-Core). Dette gjelder også Centrino-teknologi-merkelappen.

Det ser derfor ut som om kundene vil måtte stole på ekstra-informasjon fra PC-leverandørene og nettbutikkene eller slå opp prosessor-navnet og sjekke for å få informasjon om antall kjerner i brikken/PCen de kjøper.

På den ene siden kan man argumentere at det er uinteressant for kundene hva som ligger inne brikken, mange forstår ikke forskjellen likevel. Det er totalopplevelsen som teller.

    Les også:

Men det kan også argumenteres at fordi så mange operativsystem og programmer utnytter de stadig flere kjernene så dårlig, ønsker Intel å snakke mindre om antall kjerner og gjøre det vanskeligere å sammenligne prosessorer mot hverandre slik man kunne tidligere.

Her finner hele Intels prosessor-liste..