Intel overtar ytelsestronen med P4 i 2,4 GHz

Nye produksjonsmetoder lar Intel kjøre P4-prosessoren i 2,4 GHz og gjenvinne ytelsestronen fra AMD. 3 GHz skal på markedet innen årsskiftet.

Intel slapp 2,4 GHz-varianten av Pentium 4-prosessoren på markedet i går. Dell og Compaq vil straks introdusere den i nye stasjonære PC-er. Ifølge Tom's Hardware Guide er Intels nye flaggskip klart raskere enn AMDs toppmodell Athlon 2100+. Differensen i klokkefrekvens mellom de to prosessorene er hele 666 MHz.

Det nyeste medlemmet av Intels P4-familie framstilles i likhet med sine eldre søsken i en 130 nanometers prosess. I tillegg kommer to vesentlige produksjonstekniske nyvinninger. Den ene er at diameteren på skivene som brikkene stanses ut fra, er økt fra 200 millimeter til 300 millimeter. Det andre er at enkelt-transistorene - som det finnes 55 millioner av - er blitt 10 prosent mindre. Intel sier at kombinasjonen av mindre brikker og større skiver gjør det mulig å framstille opp til fem ganger så mange brikker per skive som på de første P4-brikkene fra november 2000.

Størrelsesreduksjonen gjør også at Intel ser fram til å kunne framstille P4-prosessorer med en klokkefrekvens på 3 GHz innen årsskiftet.

Nye mobile P4-prosessorer vil sendes ut på markedet 23. april. Det forventes klokkefrekvenser på 1,4 GHz og 1,5 GHz, og det spekuleres i at Intel kan gå opp til 1,8 GHz. En 2 GHz P4-M kan komme innen årsskiftet.

Til toppen