Intel på banen med egen flash-harddisk

Intel varsler verdens «minste» SSD, og lover en flashdisk for PC-er til sommeren.

Intel på banen med egen flash-harddisk

Intel varsler verdens «minste» SSD, og lover en flashdisk for PC-er til sommeren.

På en briefing for journalister i San Francisco fredag, gikk Intel gjennom noe av det de har tenkt å vise på forbrukermessen CES – Consumer Electronics Show – i Las Vegas rett over nyttår.

Mange av nyhetene preges av Intels epokegjørende overgang til 45 nanometers produksjon: Det gir brikker med betydelig redusert fysisk størrelse og mindre strømforbruk, og med muligheter for til dels kraftig økning i ytelse.

En av de mest interessante nyhetene er det Intel betegner som verdens minst flash-harddisk eller SSD («solid state drive»): Z-P140. Den avløser Intels første flashdisk Z-U130 fra mars i år. Begge bygger på NAND-minne.

Z-P140 er en flis på 12 x 18 x 1,8 millimeter som veier 0,6 gram. Den har PATA-grensesnitt («parallel advanced technology attachment»). Den primære størrelsen er 2 eller 4 GB. Opptil fire enheter kan slås sammen til en SSD på opptil 16 GB. Slike enheter er ikke tiltenkt PC-er, men mindre mobile enheter som Intels UMPC og avanserte mobiltelefoner.

Til sommeren 2008 lover Intel PATA-SSD-er beregnet på bærbare PC-er. Disse vil komme i formfaktorene 1,8 tommer og 2,5 tommer. Størrelse og ytelse ble ikke oppgitt.

I forrige uke varslet Toshiba SSD-er i opptil 128 GB i 1,8 tommers formfaktor. Disse bygger på 56 nanometers NAND-minne. Det innebærer at Intel vil kunne tilby bedre ytelse og mindre strømforbruk når de får ut sin konkurrent.

    Les også:

Til toppen