Intel planlegger enorme datasentraler

I fremtiden vil norske kunder kunne la Intel drifte og vedlikeholde sine Internett-systemer. Under en overraskende presentasjon i USA i går offentliggjorde Intel en meget aggressiv plan om å dekke hele verden med enorme datasentraler.

I fremtiden vil norske kunder kunne la Intel drifte og vedlikeholde sine Internett-systemer. Under en overraskende presentasjon i USA i går offentliggjorde Intel en meget aggressiv plan om å dekke hele verden med enorme datasentraler.

Intel er i ferd med å etablere seg i en helt ny bransje. Under en presentasjon i New York i går la selskapet frem planer som gjør dem til en konkurrent av blant annet Telenor Nextel, den største leverandører av web-hotelltjenester i Norge i dag.

Intel forteller at de skal bygge datasentraler som hver skal romme flere tusen servere, skriver Cnet og Wall Street Journal. På disse serverne skal kundene kunne plassere (outsource) sine Internett-sider og få dem administrert og vedlikeholdt av Intel. Meningen er at de enorme datasentrene skal gi stordriftsfordeler som er billigere enn hva kunden selv klarer.

Dette er en helt ny bransje for Intel, som så langt bare har produsert komponenter, hovedkort og nettverksprodukter. Men Intel mener de har en viktig fordel: etter å ha bygget en serie meget dyre prosessorfabrikker rundt i verden, er selskapet blitt mester i å kopiere komplekse datasystemer. Som vanlig er mangler det heller ikke på ambisjonene.

- Målet er enkelt: datatrafikk skal sendes over og formes av Intel-kretser og tjenester, sier styreforman Andy Grove.

I hva som nesten høres ut som science-fiction, forteller Intel at selskapet ser for seg "små" datasentraler med opptil 2000 servere og store datasentraler med mange tusen servere plassert rundt på kloden. En stor datasentral vil koste rundt 800 millioner kroner, sa Intel-sjef Craig Barrett under presentasjonen i går. Han presiserer at Intel ikke skal eie eller drive med selve Internett-forbindelsene.

Det første senteret er allerede under bygging i USA og skal romme noen hundre servere. Neste skritt er etablering i Europa. Dette skal skje i løpet av året, lover Intel, og til neste år vil Asia følge etter. Intel kunne også offentliggjøre den første kunden til sin amerikanske datasentral: Sammen med Internett-tjenesten Excite skal selskapet drive en handelsplass.

- Webhotell-markedet er i en tidlig fase og ganske rotetet i Norge i dag, sier Arne Cartridge, informasjonssjef i Telenor Nextel. - Men etter hvert vil de store profesjonelle aktørene overta. Over tid vil Intel og andre store dataselskaper kunne bli konkurrenter. Foreløpig er de europeiske hovedlinjene for trege, men i fremtiden kan man tenke seg at norske kunder vil kunne betjenes fra en datasentral i for eksempel Tyskland, sier Cartridge.

Cartridge anslår Nextels markedsandel til rundt 20 prosent.

Intel forteller også at de ser en stor forretningsmulighet i å tilby kapasitet til bedrifter som har Internett-steder med ujevn belastning. Ved å legge en kopi på Intels datasentral vil bedriften kunne håndtere korte toppbelastninger. Den store prosessor-leverandøren hevder at markedet for web/data-hotelldrift og tilhørende tjenester i dag er på i hvert fall 150 milliarder kroner.

Til toppen