Intel presser ned prisen på SSD

En ny modell av selskapets flashminnedisker har en engrospris på 125 dollar.

Intel presser ned prisen på SSD

En ny modell av selskapets flashminnedisker har en engrospris på 125 dollar.

Intel lanserte i går en ny flashminnedisk (SSD for «solid state drive», altså en lagringsenhet med kapasitet som en disk men basert på flashminne og helt uten bevegelige deler) for pc-er, døpt X25-V. Innkjøpt i kvanta på minst tusen enheter, er prisen 125 dollar.

Intels eksisterende pc-SSD-er, kjent som X25-M, leveres med kapasiteter på 80 og 160 gigabyte. Den nye X25-V nøyer seg derimot med 40 gigabyte, bygget opp av NAND-brikker i 34 nanometer. Kontrolleren er proprietær. Enhetens systemvare er oppgraderbar. Den beskjedne kapasiteten tilsier at produktet ikke er ment å fungere som harddiskalternativ på vanlige pc-er.

Ifølge Intel er X25-V beregnet på mini-bærbare («netbooks») og som oppstart- og applikasjonsdisk på stasjonære pc-er.

Fordelen i en mini-bærbar, er åpenbar: Maskinen blir raskere, lettere og mer robust, og batterilevetiden forlenges.

Poenget med å ha X25-V som oppstart- og applikasjonsdisk i en vanlig pc er raskere oppstart og bedre ytelse på utvalgte applikasjoner. Flashminnedisken er neste fire ganger så raskt som en harddisk som spinner i 7200 omdreininger per minutt. Å sette inn en X25-V som oppstart- og applikasjonsdisk vil kunne bedre den helhetlige systemytelsen med anslagsvis 43 prosent, mens utvalgte diskintensive applikasjoner – Intel nevner selv spillet «Dragon Age: Origins» – kan kjøres opptil 86 prosent raskere.

Ytelsen kan bedres på ulikt vis. Windows 7 har en egen «Trim»-funksjon som støttes av Intels «SSD Optimizer». Brukere av XP og Vista får hjelp til å fininnstille sine Intel SSD-er gjennom gratisverktøy «Intel SSD Toolbox».

Full teknisk beskrivelse av X25-V er lagt ut her (pdf, 24 sider).

    Les også:

Til toppen