Intel-prosessor i ny iPad?

Blant mulighetene Apple vurderer for å fri seg fra Samsung.

En avtalen mellom Intel og Apple av den typen analytiker Doug Freedman skisserer, kunne løst presserende problemer for begge.
En avtalen mellom Intel og Apple av den typen analytiker Doug Freedman skisserer, kunne løst presserende problemer for begge.

Blant mulighetene Apple vurderer for å fri seg fra Samsung.

Analytiker Doug Freedman i investeringsdelen RBC Capital Markets av den kanadiske nasjonalbanken Royal Bank of Canada, sier til Cnet.com at en ny avtale mellom Apple og Intel kan være på trappene.

Freedman tror Intel kan være villig til å ta på seg å produsere Apples ARM-baserte iPhone-prosessorer A6X, mot at Apple tilbyr nye iPad med Intel x86-prosessorer.

Apple har i dag problemer med å få produsert tilstrekkelig med A6X-prosessorer, på grunn av stor etterspørsel, og er lite innstilt på å gjøre seg enda mer avhengig av Samsung som i dag produserer storparten av prosessorene til iPhone. Apple og Samsung har, som kjent, en svært omfattende patentkrangel gående seg i mellom, og konkurrerer globalt innen både smartmobiler og nettbrett.

Intel disponerer verdens mest moderne anlegg for prosessorproduksjon, samtidig som deres hovedmarked, pc-er, er i ferd med å tape terreng overfor nettbrett. Det innebærer at de kan stå overfor en situasjon med ledig produksjonskapasitet. En x86-drevet iPad ville bety nye muligheter for Intel. Samtidig ville det gi Apples nettbrettkunder atskillig større ytelse enn det dagens iPad kan tilby.

– Vi tror Intel har gode kort på hånden, siden etterspørselen vokser raskere enn Apples evne til å finne nye leverandører, sier Freedman.

Cnet viser også til en annen – og anonym – kilde som forteller at Apple og Intel har de siste to årene flere ganger holdt samtaler om en mulig produksjon av ARM-baserte prosessorer i Intels anlegg. Det som har manglet er et ekstra insentiv for Intel. Et slikt insentiv kan være x86-prosessorer til iPad.

For fire uker siden meldte Bloomberg om muligheten for en stikk motsatt strategi fra Apple: Legge en ARM-basert arkitektur til grunn for både mobiltelefoner, nettbrett og pc-er (Mac). Det ble beskrevet som en mulig langsiktig plan, med en tidshorisont på flere år.

En slik strategi forutsetter at Apple bryter med Intel, som siden 2005 har levert prosessorer til pc-familien Mac, og som ligger langt foran ARM i ytelse. Analytiker Tim Bajarin i Creative Strategies sa til Bloomberg at han tvilte på at Apple ville greie å holde følge med Intel i ytelse og grafikk i sine ARM-baserte prosessorer.

Kanskje en gryende erkjennelse hos Apple om at Bajarin har rett gjør en avtale med Intel av den typen Freedman skisserer mer tiltrekkende?

Verken Intel eller Apple har villet kommentere Freedmans uttalelser.

Til toppen