BEDRIFTSTEKNOLOGI

Intel prøvekjører første Merced

For første gang kunne en stolt Craig Barret vise frem en fungerende eksemplar av den kommende Merced-prosessor. Til sommeren kan du kjøpe de første Merced-maskinene.

Einar Ryvarden
1. sep. 1999 - 08:13

På en pressekonferanse i Palm Springs viste Intel i går frem den første fungerende prototypen av Merced, selskapet kommende 64 bits-prosessor. Dermed avkrefter selskapet ryktene om en ytterligere forsinkelse av sin neste generasjon.

Merced er den første prosessoren i Intels nye 64-bits generasjon som skal ta over etter de forskjellige versjonene av Pentium, som alle er 32-bits brikker. Med 64 bits kan Merced håndtere større datasett og kompliserte regneoppgaver langt raskere enn dagens Pentium.

Hittil har Merced bare eksistert som en programvare-simulering, men i går kunne Intel demonsterer brikke med en beta-versjon av Windows 2000 og en 64-bits versjon av Linux. Intel-sjef Craig Barret lovet i går at Merced kommer i volum-produksjon til sommeren, men det er fremdeles en rekke uavklarte spørsmål.

Intel tallfestet i går ikke verken MHz-hastighet eller ytelse Merced gir. Dermed bidrar ikke Intel til å avklare de kraftige spekulasjonen om at Merced-brikken ikke vil være raskere enn de kjappeste Pentium-brikken når den kommer i salg. Dette er godt mulig fordi Intel har måttet videreutvikle Pentium etter hvert som de ble forsinket med Merced.

Det var derfor et tungt slag for Intel at deres Merced-utviklingspartner Hewlett-Packard i forrige uke gikk til det uvanlige skritt å offentlig råde sine kunder til å hoppe over Merced og vente på de neste 64-bits brikkene, som lever under kodenavnene "Foster" og "McKinley". (Se tidligere saker under)

Barret viste også frem en 800 Mhz-versjon av Pentium III, men fortalte ikke når den kommer i salg. Amerikanske analytikere tipper at PC-leverandørene får den så de er klar til det store julesalget.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.