Intel raserer Itanium-prisene

Presset av AMD, lanserer Intel nå to nye Itanium 2-prosessorer og gjør tidenes priskutt.

Presset av AMD, lanserer Intel nå to nye Itanium 2-prosessorer og gjør tidenes priskutt.

En uke før åpningen av selskapets utviklerforum i San Jose i California, lanserer Intel to nye varianter av 64-biters prosessoren Itanium 2. Begge er beregnet på to-prosessorkort til servere, og begge vil koste en brøkdel av Itanium 2-prosessoren som Intel lanserte i juni, med 1,5 GHz i klokkefrekvens og 6 MB internminne ("cache"). Listeprisen for denne er i øyeblikket 4.227 dollar. To-prosessor serverkort kan inngå både i enkle servere, og i tallknusende klynger med fra flere hundre til flere tusen prosessorer.

Den ene nyheten er en Itanium 2 i 1,4 GHz, der internminnet er redusert til 1,5 MB, priset til 1.172 dollar, altså bare så vidt over en firedel av det den mer avanserte varianten koster. Ifølge Intel er høy klokkefrekvens påkrevet for tallknusende superklynger, mens stor prosessorcache er det i langt mindre grad.

Den andre nyheten har også 1,5 MB cache, men arbeidsspenningen er kraftig redusert, og klokkefrekvensen holdt nede i 1,0 GHz. Det reduserer energiforbruket til 62 watt, omtrent det halve av det andre Itanium-prosessorer krever. Det innebærer at to-prosessor servere basert på denne prosessoren vil kunne pakkes svært tett, noe som kan være utslagsgivende i bestemte miljøer. Denne prosessoren er tidligere omtalt under kodenavnet Deerfield.

Prisen på lavspenningsutgaven er oppgitt til 744 dollar, godt under en femdel av prisen på toppmodellen.

Enkle servere basert på disse brikkene vil ifølge Intel være egnet til dedikerte oppgaver som autentisering eller andre tjenester. Omsetningen av Itanium-prosessoren har hittil vært svært beskjeden. De nye lavprismodellene er et forsøk på å utvide markedet, i konkurranse med 64-biters systemer fra særlig Sun og AMD. Det er mulig at nyhetene også kan få Xeon-brukere til å vurdere muligheten av å satse på 64 biters systemer i stedet.

Ifølge News.com kan en vesentlig del av produksjonen av 1,4 GHz-varianten med 1,5 MB cache være brikker som skulle produseres som 1,5 GHz-modeller med større cache, men som ikke passerer sluttkontrollen. Det innebærer ikke at de er dårlige, men at bare 1,5 MB av cachen er virksom, og at de ikke kan kjøres raskere enn i 1,4 GHz.

På utviklerkonferansen vil Intel også legge fram planene for en flerkjernevariant av Itanium-prosessoren, Tanglewood, med opptil 16 kjerner. Denne varianten kan komme i 2006 eller 2007.

Til toppen