Intel-rekord: 330 millioner transistorer på 1 x 1 cm

Intel har brukt en 90 nanometers prosess til å prøveprodusere 52 megabiters minnebrikker på 1 ganger 1 cm, med 330 millioner transistorer.

Bildet sammenlikner brikken med den minste amerikanske mynten, på 10 cents.

Intel kunngjorde prøveproduksjonen i en pressemelding i går kveld. Det dreier seg om fullt ut fungerende statiske minnebrikker - SRAM - der hver minnecelle er redusert til én kvadratmikrometer. Det skal være typisk å starte med SRAM-brikker når man skal prøve ut en ny produksjonsprosess. Dagens mest tettpakkede prosessorer framstilles etter en 130 nanometers prosess. Prøveproduksjonen av SRAM-brikkene innebærer at Intel kan starte prøveproduksjon av prosessorer etter samme prosess innen ett års tid.

Brikkene inneholder 330 millioner transistorer og har en kapasitet på 52 megabiter på et areal som måler nøyaktig 109 kvadratmillimeter. Intel skal være først ute med å framstille så tettpakkede SRAM-brikker.

Statisk lese- og skriveminne brukes ikke som frittstående minnebrikker i vanlige PC-er eller servere, men inngår i prosessorer der det tar seg av mellomlagring av data i tre ulike nivåer. Intels framtidige prosessorer er planlagt å få stadig større mellomlagre, eller "cache". Den neste oppgraderingen av Itanium, kjent som McKinley, vil få mer enn tre megabyte med cache, mens etterfølgeren Madison vil leveres med seks megabyte cache - tilsvarende det Intel nå har framstilt på prøvebrikken.

Til toppen