Intel saksøkes av amerikansk delstat

Riksadvokaten i New York anklager selskapet for ulovlig monopolvirksomhet.

Intel saksøkes av amerikansk delstat
Bilde:

New Yorks riksadvokat, Andrew M. Cuomo, leverte i går et føderalt antitrust-søksmål mot Intel, hvor selskapet anklages for å ha gitt datamaskinprodusenter for ikke å bruke komponenter fra konkurrerende selskaper.

- Intel har deltatt i en systematisk, global kampanje med ulovlig, utelukkende atferd for å opprettholde sin monopolmakt og -priser i markedet for x86-prosessorer (...). Ved hjelp av krevende, ekslusive eller nesten-eksklusive avataler med store datamaskinprodusenter i bytte mot betalinger på til sammen milliarder av dollar, og trusler om represalier mot ethvert selskap som ikke følger dets ønsker, har Intel frarøvet konkurrentene muligheten til å utfordre Intels dominans i nøkkelsegmenter av markedet. Denne ulovlige atferden var svært skadelig for konsumenter, konkurranse og innovasjon, heter det i innledningen av søksmålet, som kan lastes ned her.

Søksmålet kommer ikke som noen overraskelse. Det ble kjent allerede i januar 2008 at delstaten New York hadde innledet etterforskningen.

- Vi er uenige med riksadvokaten i New York. Verken konsementer - som konsekvent har dratt nytte av lavere priser og økt innovasjon - eller rettferdigheten tjenes av avgjørelsen om å levere dette sølsmålet nå, sier Chuck Mulloy, en talsmann for Intel, til News.com.

Dette er ikke akkurat første gang Intel saksøkes for konkurransehemmende virksomhet. Både EU, Sør-Korea, Tyskland og amerikanske konkurransemyndigheter har i tillegg til AMD saksøkt selskapet for lignende ting, og Intel har måttet betale store bøter.

Den nye saken skal være basert på gjennomgang av millioner av sider med dokumenter og e-postmeldinger, samt vitnesforklaringer fra flere dusin vitner.

    Les også:

Les mer om: