Intel satser på "media-prosessorer"

Intel vil lage prosessorer optimalisert for bildebehandling, til skrivere og andre kontormaskiner.

Intel vil lage prosessorer optimalisert for bildebehandling, til skrivere og andre kontormaskiner.

Intel og Xerox har samarbeidet i tre år om å utvikle en ny type prosessorer til bruk i skrivere, kopimaskiner, skannere og andre kontormaskiner, og eventuelt også i videoutstyr. Meningen er at de nye "media-prosessorene" skal erstatte skreddersydde brikker for oppgaver som bildekomprimering, fargekonvertering og filtrering. I forhold til de skreddersydde brikkene – kalt ASIC for "application specific integrated circuit" – skal brikkene i Intels kommende MXP-familie være både rimeligere og raskere og å få ut på markedet. De skal til en viss grad være omprogrammerbare, også etter at kunden har tatt dem i bruk.

Omprogrammerbarheten gjør at brikkene forholdsvis raskt kan tilpasses egenskapene i apparatet de skal fungere i. Det innebærer at man sparer mye utviklingstid i forhold til skreddersydde kretser som kan kreve opptil et år å få til. For ytelsens skyld, er spesielle funksjoner fordelt på egne kretsblokker inne i prosessoren. Disse blokkene utfører sine oppgaver samtidig, parallelt med hverandre. Det innebærer at hastigheten er på høyde med ASIC-brikker. I første omgang ser Intel for seg to modeller, MXP5400 med fire slike kretsblokker, og MXP5800 med åtte.

En annen egenskap ved brikkene er at to eller flere kan programmeres til å samarbeide om avanserte eller krevende oppgaver.

Xerox har bidratt med algoritmene for de spesialiserte funksjonene i MXP-brikkene, og planlegger å bruke dem i sine middels- til avanserte skrivere. Når andre leverandører bruker brikkene i sine produkter, må de betale lisens til Xerox. På sikt ser Intel for seg at brikkene også vil kunne brukes i blant annet videoutstyr og internettbokser.

Middels- til store skrivere og flerfunksjonsmaskiner skal ifølge Intel utgjøre et årlig marked på 130 millioner, med halvlederkomponenter verdt til sammen fem milliarder dollar. Listeprisen for de to første MXP-brikkene i bunter på 10.000 enheter blir henholdsvis 51 dollar og 68 dollar per stykk. De første brikkene skal være klare innen utgangen av året. Xerox vil få ut sine første MXP-baserte produkter over nyttår. Det er opplyst at andre leverandører evaluerer brikkene.

Den offisielle kunngjøringen om MXP-familien er varslet til seinere i dag. Tradisjonen tro har historien lekket ut til amerikanske medier, og Intel-sjefer har velvillig stilt opp til intervjuer.

Til toppen