BEDRIFTSTEKNOLOGI

Intel satser på web og Linux

Intel ventes å annonsere en ny maskinvareplattform denne uken. Det er snakk om små, bærbare enheter med Linux som operativsystem. Enhetene er spesielt laget for å kommunisere over Internett.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
5. jan. 2000 - 10:48

Selv om markedet for små, bærbare webtelefoner og lignende i dag er temmelig begrenset, mener IDC at dette markedet vil oppleve en enorm vekst i årene fram til 2004. Dette er nok blant årsakene til at Intel nå lanserer en for selskapet helt ny plattform basert på selskapets prosessor-teknologi og operativsystemet Linux.

Ifølge Wall Street Journal vil Intel annonsere den nye plattformen i morgen under åpningen av Consumer Electronics Show i Las Vegas. Enhetene skal være rimelige, enkle å bruke og vil tilby rask tilgang til Internett. Spesielt i forbindelse med e-handel og mottak og sending av forskjellige typer meldinger, ventes enhetene å komme til sin rett.

Intel vil ikke lage enhetene selv, men har ifølge Wall Street Journal inngått avtale med selskaper som NEC, telefonselskapet US West og franske Lafayette Services. Disse selskapene ventes å lage forskjellige utgaver basert på Intels plattform. Trolig vil disse enhetene ha Intels Celeron-prosessor som motor, selv om den enklere StrongArm-prosessoren også er en mulig kandidat, i hvert fall i de minste enhetene.

Det er forøvrig interessant at Intel og selskapets partnere har valgt Linux som operativsystem. Men det er selvsagt ikke tilfeldig. Den viktigste årsaken til valget, i tillegg til at Linux er kjent som et stabilt og fleksibelt system, er nok prisen. Skulle Intel ha benyttet Windows i stedet, ville prisen på enheten blitt kanskje en tusenlapp høyere. Linux er som kjent gratis.

Noen pris på enhetene er foreløpig ikke oppgitt, men den vil sikkert variere fra leverandør til leverandør. Det er likevel ikke usannsynlig at enhetene vil bli tilbudt på en tilsvarende måte som mobiltelefoner tilbys i dag. Det vil si med store rabatter i bytte mot abonnement på tjenester som høyhastighets Internett-tilgang.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.