RESULTATERFINANS

Intel selger seg ut av mobilmarkedet

Intel har investert ni år og tre milliarder dollar i virksomheten som selges til Marvell.

28. juni 2006 - 09:48

Intel meldte i går at selskapet selger all sin virksomhet innen brikker for mobilmarkedet – blant annet XScale-prosessoren – til Marvell, en framgangsrik produsent av kontrollere, svitsjer og annet bredbåndsutstyr. Marvell overtar teknologi og anslagsvis 1400 ansatte som antas å ha stått for en omsetning på 400 millioner dollar i året. Prislappen er 600 millioner dollar.

Wall Street Journal siterer analytiker Mark Edelstone i Morgan Stanley, som anslår virksomhetens årsomsetning til 400 millioner dollar, og at den tapper Intels bunnlinje for 80 millioner dollar.

Intel har arbeidet med brikker for mobilmarkedet i rundt ni år, og skal ifølge Forbes ha investert over tre milliarder dollar.

Applikasjonsprosessoren XScale stammer fra lisensieringen av teknologi fra ARM, supplert med funksjoner som dels kan tilbakeføres til kjøpet av Alpha-brikken til Digital Equipment i 1997. Det fantes prøvevarianter av Alpha-prosessoren, beregnet på bruk i mobiltelefoner og PDA-er.

En annen viktig investering var kjøpet av den israelske produsenten av baseband-brikker for mobiltelefoner, DSP Communications. Selskapet ble en del av Intel i 1999, og kostet 1,6 milliarder dollar.

XScale-brikken brukes i PDA-er fra blant annet HP og Fujitsu Siemens, samt i Treo-mobilen til Palm og Q-mobilen til Motorola. Intel hadde forventet langt mer.

Intel beholder rettigheter til XScale-prosessoren, og understreker at de akter å fortsette å satse innen WLAN og WiMax.

Marvell sier de venter at kjøpet vil bidra positivt til selskapets bunnlinje innen et års tid. Investorene tolket dette negativt, og aksjekursen falt 15 prosent da nyheten ble kjent.

Marvell er et dynamisk selskap i sterk vekst, selv om det har angrepet markeder med store og etablerte aktører. Siden de ble børsnotert for seks år siden, har årsomsetningen økt fra under 100 millioner dollar til over to milliarder.

Analytikere venter at Intel vil fortsette å slanke seg ved å avhende virksomhet til andre. Aktuelle kandidater skal være minnebrikker, Itanium-prosessoren og komponenter for lagring og nettverk.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.