Intel-sjef ber deg fortsatt kjøpe dyrt

Intel-sjef Craig Barrett hevder at PC-prisene nå har nådd bunnen. Han tar feil. Her er hvorfor:

I et møte på fredag i København, uttalte Intel-sjef Craig Barrett at nå vil ikke PC-er bli billigere. PC-ene vil bli både kjappere og smartere, men ikke billigere.

Barrett og Intel kjenner PC-markedet meget godt. Men det Barrett egentlig sier at at "jeg håper PC-ene ikke vil bli enda billigere, for da vil omsetningen, resultatet og børskursen vår raseres".

I januar omtalte digi.no at en serie amerikanske IT-analytikere påpekte at en 350-400 MHz-maskin duger godt til vanlig Internett-surfing og kontorprogrammer. Dette var en typisk maskin i 1998. Analytikere hos Gartner, Yankee, Giga og IDC pekte påpekte at det ikke har dukket opp nye typer programvare som ikke fungerer på eldre Pentium II-maskiner. Verken i 2001 eller i 2003 ser vi konturene av noen ny versjon av Windows, Office eller noe annet som krever mer ytelse.

Siden den gang har stadig flere bedriftsledere forstått dette og utsatt kjøp av nye maskiner. Det er derfor en god sjanse for at PC-prisene vil fortsette nedover de neste årene.

Nå har ikke folk sluttet å kjøpe PC-er, men de siste årene har bedrifter forlenget livet på sine eksisterende maskiner betraktelig. Bare i den senere tid har PC-prisene falt dramatisk her i Norge. Du får nå bærebare maskiner til 8000 kroner med alt du trenger - en 1,6 Ghz Pentium 4 prosessor, 256 MB minne og 40 GB harddisk. En stasjonær PC kan du sette sammen til kanskje 4000-5000 kroner.

Fremdeles kjøper de fleste maskiner på samme måte som før 1998 - betal så mye du kan, du trenger all ytelse du kan få. Men trusselen er klar: Skulle en større andel av næringslivet bestemme seg for å spare det de kunne og bare betale for den maskinen de trenger, ville Intel ha et omfattende problem.

Barrett trenger at du og jeg fortsetter å kjøpe det siste eller nest siste. Bare slik finansierer han utviklingen og produksjonene av stadig nye brikker. Det holder ikke at bare en mindre gruppe avanserte brukere og spill-entusiaster kjøper de nye versjonene av Pentium.

Skulle et flertall innse at de ikke trenger en 3 GHz Pentium 4, er det er ikke en gang sikkert at du vil kjøpe en enklere prosessor fra Intel. Intel forsøker å fase ut sine tregere brikker så fort som mulig, men AMD og andre er nok villig til å selge.

Intel omsatte i første kvartal for 6,75 milliarder dollar og satt igjen med et resultat på 915 millioner dollar. Dette er to og seks prosent lavere enn første kvartal i fjor. Da hadde jeg også sagt at (jeg håper) at PC-prisene ikke skulle falle mer.

Til toppen