Intel-sjefen sliter mens AMD fosser frem

Han har ikke sittet i sjefsstolen i et år engang, før krav om hans avgang ropes ut. Samtidig fosser konkurrenten frem.

Han har ikke sittet i sjefsstolen i et år engang, før krav om hans avgang ropes ut. Samtidig fosser konkurrenten frem.

Tidlig i mars advarte markedslederen Intel om at tallene i deres første kvartal ikke vil klare å innfri aksjeanalytikernes forventninger. De skyldte på at PC-markedet ikke vokser så fort lengre og skremte dermed resten av IT-bransjen. Men dette viser seg ikke å stemme.

For i påsken la hovedkonkurrenten AMD frem sterke tall. Spenningen er derfor høy foran Intels kommende kvartalstall.

- Det blir sannsynligvis det dårligste førstekvartalsresultatet og de dårligste fremtidsutsiktene siden dotcom boblen sprakk, skriver Merrill Lynch analytiker i Joe Osha i en analyse.

I årets første kvartal hadde AMD et overskudd op 184,5 millioner dollar. Til sammenligning, så tapte selskapet 17,4 millioner i samme kvartal året før. Omsetningen vokste også kraftig og endte på 1,33 milliarder dollar, nesten en dobling fra 780 millioner for et år siden.

- Vi hadde et veldig bra kvartal på dekstop maskiner, men servere er det som driver fremgangen med tresifret vekst fra år til år, sier Henri Richard, sjefen for salg om markedsføring i AMD.

Intel dominerer fortsatt det globale prosessormarkedet med en markedsandel på 85 prosent. Det er en mager trøst for Intels nye sjef, Paul Otellini.

Otellini ble toppsjef i Intel 18. mai ifjor og allerede nå ropes det ut krav om hans avgang.

Merrill Lynch analytikeren mener at Otellini ikke er rette mannen for selskapet. Produktforsinkelser, manglende innovasjon og manglende evne til å reagere på konkurrerende initiativ får analytikeren til be om en ny leder rekrutert utenfor prosessorgiganten.

- Vi tror Intel trenger en overhaling lik den Lou Gerstner gjennomførte hos IBM når de var i sin krise og vi er ikke overbevist om at Paul Otellini som en internrekruttert Intel-leder er rette mannen, skriver Osha.

Han er positiv til Intels utvikling på lang sikt, men mener at selskapet ikke har prestert som det burde den siste tiden.

- Intel har mislykkes med å få til noe som helst meningsfylt utenfor maskinvaremarkedet det siste tiåret på tross av oppkjøp og produktutvikling . Selskapets manglende evne til å reagere på klare signaler fra markedet åpnet for AMD i servermarkedet på en måte som det vil ta år, hvis mulig, å reversere, skriver analytikeren.

Intel viste nøyaktig hva AMD planla, siden AMD fortalte om sine 64-bits, dobbeltkjernede prosessorer og ytelse per watt med alle som var interessert. Selskapet må derfor ha vist hva som var i ferd med å skje og burde ha skjønt at det ikke holdt med en raskere gigahertz for å svare AMDs initiativ.

Denne uken skal Otellini presentere Intels første kvartaltall for i år. Selv med reduserte forventninger kan presset bli stort for den nye sjefen. Analytikeren vil neppe få gehør for sitt syn med det første, men hvis ikke selskapet klarer å snu trenden raskt vil nok flere slutte seg til kravet.

Til toppen